Kan een vzw commercieel actief zijn?

19-07-2022
Geschreven door Gert Verhesen

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen vervangt niet alleen het bestaande Wetboek van Vennootschappen, maar ook de VZW-wet van 27 juni 1921 en de wet op de beroepsverenigingen van 31 maart 1898 verdwijnen.

Ingevolge het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen mogen VZW’s vanuit juridisch oogpunt voortaan onbeperkt commerciële activiteiten uitoefenen. Een VZW mag dus gelijk welke activiteit uitoefenen om in haar financiële behoeften te voorzien en om het belangeloos doel van de VZW na te streven. Deze activiteiten dienen wel opgenomen te worden in de statuten en de commerciële activiteiten moet ook ingeschreven worden in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Het onderscheid tussen vennootschappen en verenigingen is inmiddels dat een vennootschap een deel van haar winsten kan uitkeren aan haar vennoten, een vereniging kan dit niet. Elke uitkering van winst door een vereniging blijft verboden.

Een belangrijk gevolg is dat, indien een VZW commerciële activiteiten uitvoert, dit kan leiden tot een onderwerping aan de vennootschapsbelasting. Dit was vroeger ook mogelijk, maar het is nu nog belangrijker om ervoor te zorgen dat niet alle activiteiten van verengingen onder de vennootschapsbelasting vallen, idem dito voor eventuele btw-verplichtingen.

Conclusie?

Vanuit juridisch oogpunt kan een VZW onbeperkt commerciële activiteiten uitoefenen. Maar vanuit fiscaal perspectief is het vereist dat de commerciële activiteiten nog steeds een bijkomstig karakter hebben om onder de gunstige rechtspersonenbelasting te blijven vallen.  Dus oefent de VZW in hoofdzaak commerciële activiteiten uit, dan zal ze onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting. Of een activiteit al dan niet een bijkomstig karakter heeft, is een feitenkwestie en hangt af van de interpretaties van de fiscale overheid.

Zorg er dus voor dat de commerciële activiteiten bijkomstig zijn aan het statutair doel.

Neem zeker contact op met je liberoo boekhouder. Hij of zij helpt je graag verder.

deel dit nieuwsbericht via