Kan je in 2023 nog gebruik maken van auteursrechten?

20-03-2023
Geschreven door Rudi Hellemons

Door het zeer gunstige belastingregime van de auteursrechten werd/wordt het systeem alsmaar meer, terecht maar vaak ook onterecht, toegepast. Door een combinatie van de aangekondigde fiscale hervorming, het begrotingstekort en de exponentiële groei aan uitbetaalde auteursrechten, kwam het gunstregime in het vizier van de regering. Het voorbije jaar heeft de fiscus de controles op de toepassing van de auteursrechten alvast fors verhoogd. Eind vorig jaar heeft de regering ook beslist om de voorwaarden te verstrengen met de bedoeling om het toepassingsgebied vanaf 2023 in te perken. De nieuwe wetteksten zijn helaas vaag en dus voor verschillende interpretaties vatbaar.  

De hervorming
 

Met de hervorming wil de regering terugkeren naar de oorspronkelijke doelstelling van het gunstregime, met name de bescherming van creatieve activiteiten die wisselvallige en onzekere inkomsten voortbrengen.  Je zou dus verwachten dat sectoren die niet voldoen aan deze doelstelling uit de boot zullen vallen maar a priori wordt in de nieuwe regeling geen enkele sector uitgesloten. Het is dus afwachten hoe de fiscus dit zal interpreteren en voorlopig geeft dat absoluut geen rechtszekerheid.  
 
Wie van de nieuwe regeling gebruik wil maken moet beschikken over een kunstwerkattest of moet aantonen dat de auteursrechten op het beschermde werk worden overgedragen of in licentie worden gegeven aan een derde voor publicatie, een openbare uitvoering of voor reproductie.  
Het kunstwerkattest zal worden afgeleverd door een nog op te richten Kunstwerkcommissie. In afwachting van de nieuwe regels zal volgens de minister bij wijze van tolerantie worden gekeken naar de bestaande kunstwerkkaarten. 

Overgangsmaatregel
 

Voor diegene die het gunstregime reeds toepasten maar vanaf 2023 buiten het toepassingsgebied vallen is er voorzien in een zeer beperkte overgangsmaatregel. Zij kunnen in 2023 toch nog gebruik maken van het regime maar de grensbedragen inzake maximumbedrag en kostenforfaits worden gehalveerd. Vanaf 2024 kunnen zij geen gebruik meer maken van het regime van de auteursrechten. 
 
Voor diegenen die ook in 2023 van het regime van auteursrechten kunnen genieten wordt de voordelige taxatie begrensd. Het maximumplafond van 37.500 € (64.070 € geïndexeerd bedrag voor inkomsten AJ 2023) wordt behouden maar moet voortaan beoordeeld worden over het gemiddelde van de 4 voorafgaande tijdperken. Indien het gemiddeld inkomen van de 4 voorgaande jaren het maximumplafond overschrijdt,  kan het gunstregime niet worden toegepast. De inkomsten boven het maximumplafond worden belast aan de gewone tarieven, 30 % voor roerende inkomsten of het progressief tarief voor beroepsinkomsten.  
 
Bovendien mag de auteursrechtenvergoeding, indien die gepaard gaat met prestaties, niet meer bedragen dan 50 % van de totale vergoeding voor inkomsten van 2023, 40 % van de totale vergoeding voor inkomsten van 2024 en slechts 30 % van de totale vergoeding voor inkomsten vanaf 2025. 

Conclusie


De hervorming van het gunstregime heeft reeds dit jaar gevolgen voor veel belastingplichtigen. Helaas is de wettekst veel te vaag, waardoor nog heel wat verduidelijking nodig zal zijn. Er zullen geen voorafgaande akkoorden (rulings) meer verstrekt worden en de bestaande rulings zullen waarschijnlijk vervallen. De boodschap: spring voorzichtig om met deze materie en stem zeker goed af met je dossierbeheerder. 

deel dit nieuwsbericht via
auteursrechten