Korting contant, hoe gaat het in zijn werk?

15-05-2023
Geschreven door Delphine Vanhove

In België is het toegestaan om korting contant (ook wel betalingskorting genoemd) aan te bieden aan klanten die hun factuur binnen een bepaalde termijn betalen. Om van deze korting te kunnen profiteren, moeten klanten aan de volgende voorwaarden voldoen: 

  • De korting contant mag alleen aangeboden worden voor facturen die binnen een bepaalde termijn (bijvoorbeeld 10 dagen) worden voldaan.
  • De korting contant mag niet hoger zijn dan 2 % van het totale factuurbedrag. 
  • De factuur moet duidelijk vermelden dat er een korting contant wordt aangeboden en welk percentage van toepassing is. 
  • De klant moet de factuur binnen de gestelde termijn betalen om in aanmerking te komen voor de korting.
  • Het is niet toegestaan om korting contant aan te bieden op facturen waarvoor de klant een betalingsuitstel heeft gekregen.

Over het algemeen wordt korting contant vaker gebruikt in sectoren waarin er veel concurrentie is en waarin klanten gevoelig zijn voor prijs. Voorbeelden van zulke sectoren zijn de detailhandel, de horeca en de bouwsector. In deze sectoren kan korting contant worden gebruikt om klanten aan te moedigen om sneller te betalen en om de liquiditeit van het bedrijf te verbeteren. 

Het is belangrijk, op te merken dat het aanbieden van korting contant een commerciële beslissing is die bedrijven zelf kunnen maken.

Hoe bereken je de korting contant?

De maatstaf van heffing is het bedrag waarop de btw wordt berekend. Dit is meestal het totale factuurbedrag exclusief btw. Laten we een voorbeeld nemen om te illustreren hoe korting contant op maatstaf van heffing kan worden berekend: 

Stel dat je een product verkoopt voor € 1.000 exclusief btw en je biedt een korting contant van 2 % aan als de klant binnen 10 dagen betaalt. De btw op het product is 21 %. De maatstaf van heffing is in dit geval € 1.000 exclusief btw. 

De berekening van korting contant op maatstaf van heffing is als volgt: 

  • prijs excl. btw: € 1.000 
  • btw-bedrag:  € 210 (21 % van € 1.000)
  • prijs incl. btw zonder korting: € 1.210 
  • korting contant van 2 %:  € 20 (20 % van € 1.000) 
  • nieuwe maatstaf voor heffing=  € 980 (€ 1.000 minus € 20) 
  • nieuw btw-bedrag: € 205,80 (21 % van € 980) 

Het te betalen btw-bedrag wordt dan € 205,80, ook wanneer de klant te laat betaalt en geen recht meer heeft op financiële korting. Het totaalbedrag op factuur zonder korting (dus bij laattijdige betaling) bedraagt dan € 1.205.8. Betaalt de klant binnen 10 dagen dan bedraagt het factuurbedrag dus € 1.185,8 (€ 1.205,8 minus € 20). 

Heb je vragen? Ons team van liberoo Administratie staat je graag bij: administratie@liberoo.be.

deel dit nieuwsbericht via