Langdurig zieken: hoe blijf je betrokken als werkgever
Een langdurig zieke collega, het is een uitdaging waar steeds meer werkgevers mee geconfronteerd worden. Hoe zorg je ervoor dat deze werknemer zich gehoord en gesteund voelt, zonder het werkproces in gevaar te brengen?
De cijfers: een groeiend probleem
Uit het meest recent RIZIV-rapport (maart 2024) blijkt dat in 2022 meer dan 500.000 loontrekkenden langer dan een jaar ziek waren. Dit is een forse stijging ten opzichte van 2017, toen dit aantal nog 400.000 bedroeg. België scoort opvallend slecht binnen Europa: in geen enkel ander land ligt het aantal langdurig zieken zo hoog. Als deze trend zich voortzet, kunnen we tegen 2035 de grens van 600.000 langdurige zieken overschrijden.
De impact is duidelijk: een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking is langdurig buiten strijd. Dit heeft niet alleen grote economische gevolgen, maar zet ook druk op ons sociale zekerheidssysteem.
Het belang van een re-integratiebeleid
Uit een onderzoek van Preventiedienst Mensura is ook gebleken dat 93% van de Belgische bedrijven geen uitgewerkt beleid heeft om langdurige ziekte te voorkomen of de zieken terug aan het werk te helpen. Dit is opvallend, zeker omdat het sinds 2022 verplicht is voor ondernemingen om een re-integratiebeleid te hebben. Waarom ontbreekt het bij zoveel bedrijven aan een duidelijke aanpak? En wat kan jij als werkgever doen om langdurig ziekteverzuim te beperken en re-integratie te bevorderen?
Hoe blijf je betrokken?
Een zieke werknemer is nooit een gemakkelijke situatie, zeker niet wanneer de afwezigheid lang duurt. Vaak laten werkgevers langdurig zieken wat links liggen, het werk moet blijven gebeuren. Hierdoor komt het helaas voor dat zieke werknemers helemaal geen contact meer hebben met hun werkgever of leidinggevende.
Toch is het belangrijk om tijdens langdurige afwezigheid contact te houden met je werknemer, zo toon je als werkgever belangstelling en begrip. Ondertussen zorg je ervoor dat je werknemer zich betrokken voelt, je krijgt een beeld van de reden van de afwezigheid en uiteindelijk kan samen bekeken worden hoe de terugkeer naar het werk bevorderd kan worden.
Welzijn op het werk
Nog belangrijker dan reageren op langdurig verzuim, is voorkomen dat het zover komt. Werknemers die zich goed voelen, zijn minder vaak en minder lang afwezig, wat een positief effect heeft op de productiviteit. Een proactief welzijnsbeleid heeft daarom een directe impact op de productiviteit én op de tevredenheid van je team.
Als werkgever zet je met een re-integratiebeleid en een focus op welzijn een belangrijke stap naar een gezonde en productieve werkomgeving. Het is een investering die loont, voor zowel je werknemers als je bedrijf.
Heb je vragen of wil je graag advies over het opzetten van een re-integratiebeleid of welzijnsbeleid? Neem dan contact op met Heidi Ruts, HR-adviseur bij liberoo loon- en personeelsbeheer: heidiruts@liberoo.be.