Leer als ondernemer de kracht van ‘nee’ kennen

02-08-2024
Geschreven door Mark Peeters

Als ondernemer is het van cruciaal belang om een werkomgeving te creëren die niet alleen productief is maar ook duurzaam en bevredigend. Werkbaar werk gaat over het vinden van een balans tussen de eisen van je bedrijf en je persoonlijke welzijn. Dit betekent dat je een werkomgeving ontwikkelt die werkstress vermindert, je motivatie verhoogt, en je leermogelijkheden bevordert. 

Efficiënt werken om de werkdruk te verlichten 

Werkdruk is een veelvoorkomend probleem voor zelfstandige ondernemers. Met zoveel verantwoordelijkheden is het makkelijk om overweldigd te raken, vooral als je te veel opdrachten aanneemt of je tijd niet effectief beheert. Hier zijn een paar stappen om je werkdruk te verlichten: 

  • stel prioriteiten: focus je op taken die je energie geven en bijdragen aan de groei van je bedrijf. Welke taken echt belangrijk zijn en welke kunnen worden uitbesteed 
  • tijdmanagement: maak gebruik van tools om je dag beter te plannen om productief te blijven zonder overweldigd te raken 
  • delegeer: zoek hulp voor taken die veel tijd kosten maar weinig opleveren, zodat jij je kan focussen op wat echt belangrijk is 

Geef prioriteit aan wat je energie geeft en zoek hulp voor wat energie opslorpt. 

Eerlijkheid duurt het langst 

Er zijn verschillende manieren om “nee” te zeggen zonder jezelf of je onderneming te schaden. Het is belangrijk om duidelijk en respectvol te zijn in je communicatie. Hier zijn enkele manieren waarop je effectief ‘nee’ kunt zeggen: 

  • geef een duidelijke reden: leg uit waarom je nee zegt. Als je planning vol zit, kan je dit open en eerlijk aangeven 
  • Biedt alternatieven: suggereer andere tijden, producten of diensten die wel mogelijk zijn. Dit toont aan dat je meedenkt met de klant en bereid bent om oplossingen te zoeken 
  • Wees zelfzeker: je hoeft je niet schuldig te voelen over het beschermen van je tijd en energie 

Hou je financiën op orde 

Een goed begrip van je financiële situatie geeft je de vrijheid om nee te zeggen zonder angst voor verlies. Als ondernemer is het belangrijk om te weten hoeveel je moet verdienen om comfortabel te leven en te investeren in je bedrijf. Zorg ervoor dat je je producten en diensten juist prijst en hou een gedetailleerd budget bij om je uitgaven en inkomsten te controleren. Je liberoo boekhouder helpt je om je uitgaven en inkomsten in balans te houden!

Verzorg jezelf 

Als ondernemer is het gemakkelijk om jezelf op de laatste plaats te zetten. Door ‘nee zeggen’ te vermijden kom je niet toe aan je eigen werk, loop je een groter risico om over je eigen grenzen te gaan, beperk je jouw creativiteit en flow en vergroot de kans om in oude patronen te vallen die niet stimulerend zijn. Durf jezelf op de eerste plaats te zetten. 

De kracht om nee te zeggen 

Verloren geld kunnen we terugverdienen, verloren tijd zijn we voor altijd kwijt. Door eerlijk te zijn over je capaciteiten, prioriteiten en het waarom van jouw ‘nee’, bouw je vertrouwen op met zakelijke partners en klantenOp de lange termijn levert dit, vaak ook financieel het meeste op. 

deel dit nieuwsbericht via