Let op: het UBO-register is geen eenmalige verplichting

04-12-2020
Geschreven door Ilja Bohner

Elke wijziging van gegevens opgenomen in het UBO-register dient binnen de maand door het bestuursorgaan via elektronische weg te worden overgemaakt aan het UBO-register.

Het UBO-register

In uitvoering van de Europese richtlijn inzake antiwitwaswetgeving werd het UBO-register ingevoerd in het Belgische recht voor de registratie van alle uiteindelijke begunstigden (UBO’s) van Belgische vennootschappen, vzw’s en stichtingen. Vennootschappen en rechtspersonen moeten toereikende, accurate en actuele informatie inwinnen en bijhouden via dit elektronisch register over hun uiteindelijke begunstigden. Deze uiteindelijke begunstigden dienden op 31 december 2019 geregistreerd te zijn. Sinds 1 januari 2020 worden er in principe sancties opgelegd aan begunstigden die dit nalaten.

Opvolging vereist

Het is echter van belang om deze uiteindelijke begunstigden te blijven opvolgen na deze eerste registratie. Elke wijziging van gegevens opgenomen in het UBO-register moet binnen de maand door het bestuursorgaan via elektronische doorgegeven worden aan het UBO-register. Bij elke overdracht van aandelen, verandering in het bestuur of in de vennoten moet bijgevolg worden nagegaan of er iets dient te wijzigen in de geregistreerde gegevens. De termijn van een maand begint te lopen vanaf het tijdstip waarop de informatie betreffende het UBO-register gewijzigd is.

Jaarlijkse bevestiging

Daarnaast moet de juistheid van de gegevens die opgenomen werden minstens jaarlijks bevestigd worden door de informatieplichtige. De termijn van een jaar begint te lopen vanaf de initiële registratie of vanaf de laatste wijziging die werd aangebracht in het UBO-register.

Sancties

Een inbreuk op de bepalingen inzake identificatie en verstrekking van informatie van de uiteindelijke begunstigden aan het UBO-register wordt onderworpen aan een administratieve geldboete van 250,00 tot 50.000,00 euro in het kader van bestuurdersaansprakelijkheid. Strafrechtelijk kan dit worden bestraft met een geldboete van 400,00 tot 40.000,00 euro (opdeciemen x8).

Het is bijgevolg vereist om de registratie in het UBO-register te blijven opvolgen. Bij belangrijke veranderingen moet worden nagegaan of de geregistreerde gegevens aangepast dienen te worden. Heb je vragen over het UBO-register, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dossierbeheerder.

deel dit nieuwsbericht via
Let op: het UBO-register is geen eenmalige verplichting