Medisch getuigschrift voor één dag ziekte nog vereist?

21-06-2022
Geschreven door Kris Van der Hoeven

De regering heeft groen licht gegeven voor de vrijstelling om een medisch getuigschrift te bezorgen voor de eerste dag van arbeidsongeschiktheid. Dit zou driemaal per kalenderjaar mogelijk zijn. Deze nieuwe maatregel zal echter pas van toepassing zijn vanaf de datum van inwerkingtreding ervan, die nog onbekend is.

Beperkingen van deze nieuwe maatregel

Deze nieuwe maatregel wordt op verschillende manieren beperkt:

  • Ze is niet van toepassing op kleine en middelgrote ondernemingen. De maatregel zal dus niet gelden in bedrijven met minder dan 50 werknemers. Dit betekent dat werknemers in deze bedrijven nog steeds een medisch getuigschrift zullen moeten bezorgen, ook al zijn ze maar één dag ziek.
  • In bedrijven waar de vrijstelling van het getuigschrift zal gelden, zal de werknemer er maximaal 3 keer per jaar gebruik van kunnen maken.
  • In principe zullen bedrijven deze nieuwe vrijstelling van getuigschrift bij één dag ziekte kunnen schrappen via hun arbeidsreglement of door het sluiten van een cao.

We herinneren eraan dat het bezorgen van een medisch getuigschrift niet automatisch verplicht is. Bedrijven die deze verplichting willen invoeren, moeten dat in hun arbeidsreglement of in een cao vastleggen, of de werknemer uitdrukkelijk vragen een getuigschrift te bezorgen.

Bron: Securex

deel dit nieuwsbericht via
getuigschrift ziekte