Nieuwe maatregelen 2022: personeel

17-01-2022
Geschreven door Bieke Hendrickx

In 2022 staan er weer heel wat veranderingen voor de deur. We geven jou graag een overzicht van enkele belangrijke sociaal-juridische veranderingen die een impact hebben op jouw onderneming.

Vrijgesteld bedrag loonbonus voor 2022

Vanaf 1 januari 2022 geldt zowel op sociaal als op fiscaal vlak een nieuw plafondbedrag voor de loonbonus. Op RSZ-vlak zal de toekenning van een loonbonus van maximaal 3558 euro niet beschouwd worden als loon. Het fiscaal vrijgesteld bedrag voor het inkomstenjaar 2022 bedraagt 3094 euro. Deze grensbedragen zijn nog onder voorbehoud van bevestiging door de bevoegde administraties

Aangifte onkostenvergoedingen verstrengt vanaf 2022

Vandaag geven heel wat werkgevers een forfaitaire of werkelijke onkostenvergoeding. Doordat ze voor jou als werkgever fiscaal aftrekbaar zijn, moet je ze vermelden op de fiscale fiche 281.10. Vanaf 1 januari 2022 geldt er een aangifteplicht voor die onkostenvergoedingen. Dat wil zeggen dat je vanaf dan het volledige bedrag van alle – zowel forfaitaire als werkelijke – kostenvergoedingen moet vermelden in de rubriek ‘diverse inlichtingen’.

Wat moet je in welk scenario vermelden vanaf 2022?

• Terugbetaling op basis van werkelijke en bewezen kosten (facturen, parkeer- en btw-bonnetjes enz.): vermelding ‘JA-bewijsstukken’, maar vanaf dan ook het bedrag.
• Terugbetaling van forfait op basis van ernstige en met elkaar overeenstemmende normen (verblijfskosten dienstreizen enz.): vermelding ‘JA-ernstige normen’, maar vanaf dan ook het bedrag.
• Terugbetaling van forfait, maar niet op basis van ernstige normen: net zoals in 2021 moet je het terugbetaalde bedrag vermelden.

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door Corona verlengd

De tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona wordt verlengd tot 31 maart 2022. Dit geldt ook voor overmacht omwille van opvang van kind en voor overmacht omwille van quarantaine als telewerk onmogelijk is.

Gelijkstelling periodes tijdelijke werkloosheid overmacht corona 2021 voor vakantierechten in 2022

De dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ten gevolge van het coronavirus zullen ook voor de jaarlijkse vakantie in 2022 gelijkgesteld worden met gewerkte dagen voor de periode van 1 januari tot en met 31 december 2021. Dit geldt ook voor de dagen tijdelijke werkloosheid na de overstromingen van juli 2021.

De regering kende een compensatie van 154 miljoen euro toe, die verdeeld zal worden onder de vakantiekassen voor de arbeiders en de werkgevers voor de bedienden. De zwaarst getroffen werkgevers zullen gecompenseerd worden.
Wanneer het gaat om bedienden, zijn dit de werkgevers die in het eerste en tweede kwartaal van 2021 minstens 41% van de arbeidsdagen beroep hebben gedaan op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona”.
Hoe meer dagen tijdelijke werkloosheid in de onderneming, hoe groter de compensatie voor het vakantiegeld.

Geen ziektebriefje meer voor korte ziekte

Een werknemer die maar voor één dag ziek is, zal geen ziektebriefje meer moeten afgeven aan zijn werkgever. Indien hij langer dan één dag ziek is, moet hij wel een ziektebriefje afgeven aan zijn werkgever.

Hij zal dit maximum drie keer per jaar, dus driemaal maximum één dag ziekte, kunnen doen. Als hij voor de vierde keer in dat jaar één dag ziek is, moet hij wel een ziektebriefje afgeven aan zijn werkgever.

Deze maatregel zal niet van toepassing zijn In kleine en middelgrote ondernemingen. De werknemer zal in deze ondernemingen in alle gevallen een ziektebriefje moeten afgeven aan zijn werkgever, ook al is hij maar één dag ziek. Wat we moeten verstaan onder een kleine en middelgrote onderneming is nog niet meegedeeld.

Let op: voor de concrete uitvoering is het nog wachten op overleg met sociale partners. Deze maatregel is nog niet officieel van start gegaan.

CO2-referentie-uitstoot 2022 bekend: bedrijfswagens opnieuw duurder

De referentie- CO2-uitstoot voor 2022 is bekend. Deze uitstoot wordt gebruikt om het voordeel van alle aard te bepalen voor bedrijfswagens die ook privé mogen gebruikt worden.

Voor alle brandstoftypes stellen we een forse daling vast in vergelijking met de voorgaande jaren. Werknemers en bedrijfsleiders zullen hierdoor meer belastingen moeten betalen op het voordeel van alle aard, verbonden aan het privégebruik van hun bedrijfswagen. Werknemers (en bedrijfsleiders) houden netto iets minder over.

Vaccinatieverlof wordt verlengd

Het recht op klein verlet dat de werknemer kan genieten om zich te laten vaccineren tegen het COVID-19 coronavirus (of om een minderjarig kind, een meerderjarig kind met een beperking of een persoon over wie hij de wettelijke voogdij heeft te begeleiden naar een vaccinatiecentrum – binnenkort van kracht) wordt verlengd tot 30 juni 2022.

Ploegenarbeid of nachtarbeid: wijziging 1/3e norm

Ondernemingen waar ploegen- of nachtarbeid wordt verricht, kunnen een gedeeltelijke vrijstelling krijgen van de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. In de betrokken maand waarvoor de vrijstelling wordt gevraagd, moeten je werknemers wel minstens 1/3e van hun arbeidstijd in ploegen- of nachtarbeid tewerkgesteld zijn. Vanaf 1 januari 2022 zal je de één derde-norm echter steeds moeten berekenen op uurbasis.

Heb je vragen over een van bovenstaande topics? Neem dan zeker contact op met liberoo Loon- en personeelsbeheer.

 

deel dit nieuwsbericht via