Nieuwe regels voor onderaanneming

21-01-2025
Geschreven door Ellen Jelders

Vanaf 1 januari 2025 veranderen de regels rond onderaanneming ingrijpend. De nieuwe wetgeving richt zich vooral op meer transparantie. Vooral sectoren zoals de bouwsector maar ook andere sectoren zullen hiermee te maken krijgen. Wat betekenen deze veranderingen concreet voor jouw bedrijf? We zetten de belangrijkste zaken op een rij. 

Waarom komt er nieuwe regelgeving? 

In de bouwsector zien we vaak dat opdrachten door meerdere niveaus van onderaannemers worden uitgevoerd. Dit maakt het moeilijk om nog een duidelijk overzicht te behouden van wie welke taak uitvoert. Dat gebrek aan transparantie kan leiden tot illegale praktijken, sociale dumping en slechte arbeidsomstandigheden. 

De nieuwe regels moeten hier paal en perk aan stellen. Onderaannemers mogen niet langer hun volledige opdracht uitbesteden aan andere partijen. Ze moeten zelf actief deelnemen aan de uitvoering van het werk en kunnen zich niet beperken tot enkel coördinatie. 

Volledige uitbesteding wordt verboden 

Een onderaannemer mag niet langer de volledige opdracht doorschuiven naar een andere partij. Gedeeltelijke uitbesteding blijft mogelijk, maar de onderaannemer moet zelf nog een actieve rol spelen in de uitvoering. Voor een opdrachtgever en/of een hoofdaannemer is het wel nog steeds mogelijk om een opdracht 100 % uit te besteden. De regelgeving focust zich louter en alleen op onderaannemers. 

Een voorbeeld: Een aannemer mag nog steeds een specialist inschakelen voor het plaatsen van keuken en die keukenbouwer mag op zijn beurt een schrijnwerker inschakelen. Maar de aannemer en de onderaannemer moeten elk nog een deel van de werken zelf uitvoeren. 

Onderaanneming blijft dus toegestaan, zolang het gaat om gedeeltelijke uitbesteding.  Voor andere sectoren zoals de vlees- of verhuissector gelden specifieke regels rond onderaanneming, neem voor meer info contact op met je liberoo contactpersoon.  

Wat zijn de risico’s bij overtreding? 

De nieuwe regels worden niet lichtvaardig opgelegd. Overtredingen worden beschouwd als een inbreuk van niveau 4 binnen het Sociaal Strafwetboek — de zwaarste categorie. De mogelijke sancties: 

  • geldboetes tot €48.000 
  • gevangenisstraffen 
  • schadeclaims van werknemers, wat extra financiële gevolgen kan hebben 

Hoe inspectiediensten en rechtbanken deze regels in de praktijk zullen toepassen, zal in de loop van 2025 duidelijk worden. 

Wat kan je nu al doen? 

  • evalueer je huidige samenwerkingen: ga na of de huidige onderaannemingsstructuren in lijn zijn met de nieuwe regels 
  • maak duidelijke afspraken: zorg dat in contracten helder is vastgelegd wie welke werken uitvoert, zorg ervoor dat je contracten tijdig worden nagekeken 
  • betrek gespecialiseerde onderaannemers bij de hoofdovereenkomst: transparantie voorkomt verrassingen en geschillen achteraf. 
  • blijf op de hoogte: de regels zijn van dwingend recht en kunnen dus niet worden omzeild door specifieke clausules in contracten. 

Heb je vragen of twijfel je hoe je jouw onderneming het best voorbereidt op deze nieuwe regels? Neem contact op met onze specialisten bij liberoo Juridisch Advies. Ze helpen je graag verder. 

deel dit nieuwsbericht via