Nieuwe verzekeringsregels in België

02-08-2024
Geschreven door Miranda Renteurs

Dit jaar wijzigen een aantal belangrijke regels in de Belgische verzekeringssector, waaronder digitale opzegging van verzekeringen, meer vrijheid bij hypotheken, en aangepaste regels voor motorrijtuigverzekeringen. 

Opzegging van verzekeringen 

Vanaf 1 oktober 2024 is het mogelijk om verzekeringen digitaal op te zeggen via gekwalificeerde elektronische middelen zoals Itsme. Dit geldt voor alle niet-leven contracten, uitgezonderd arbeidsongevallenverzekeringen. 

De termijn waarbinnen je een opzegbrief voor vervaldag moet versturen wordt verkort van drie naar twee maanden. Voor verzekeringsmaatschappijen blijft de termijn ongewijzigd op drie maanden. Dit geldt eveneens voor alle niet-leven contracten, uitgezonderd arbeidsongevallenverzekeringen. 

Als klant krijgt je de mogelijkheid om vanaf het tweede jaar de polis op elk moment op te zeggen. De opzegging gaat in na een periode van twee maanden. Dit geldt voor alle niet-leven contracten particulieren. 

Op simpel verzoek is je nieuwe verzekeraar of makelaar verplicht om de nodige stappen te ondernemen voor de opzegging van je oude polis en ervoor te zorgen dat de nieuwe polis naadloos aansluit op de oude. Dit voorkomt dubbele dekkingen en premies. Dit geldt voor alle niet-leven contracten particulieren. 

Opgelet de wetswijzigingen gaat vanaf 1 oktober 2024 onmiddellijk in voor nieuwe polissen. Bestaande polissen zullen tot 1 oktober 2025 nog in een overgangsjaar vallen, waardoor de nieuwe wet pas van toepassing zal zijn na de eerstvolgende vervaldag na 1 oktober 2024.  Stel dat de jaarlijkse vervaldag van een polis 01/09 is, dan zal de nieuwe wet pas van toepassing zijn na 01/09/2025. 

Met deze wijzigingen streeft de wetgever naar een eenvoudigere, transparantere en klantvriendelijkere verzekeringsmarkt.  

Hypothecaire lening en gebundelde verkoop 

Sommige banken verplichten bij hen een brand- of schuldsaldoverzekering af te sluiten in ruil voor een lagere rente van je woonkrediet. Als je hiermee akkoord gaat, kan je vaak niet overstappen naar een andere verzekeraar zonder dat je rente omhooggaat. 

Sinds 1 juni 2024 krijg je meer vrijheid in de opzeg van de gekoppelde verzekeringen (brand- en/of schuldsaldoverzekering). Je kan dan na een derde van de looptijd van je woonkrediet overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij. De bank is verplicht om de rentekorting aan te houden en geen extra kosten aan te rekenen.  

Opgelet: Past de verzekeraar een tariefverhoging toe dan kan de brandverzekering onmiddellijk opgezegd worden, op voorwaarde dat je overstapt naar een ander verzekeringsmaatschappij. 

De nieuwe regels gelden enkel voor nieuwe hypotheken, waarvan kredietaanvraag werd ingediend na 1 juni 2024. 

Dankzij deze wetwijziging is het mogelijk om een brandverzekering te kiezen die beter aansluit bij je actuele behoeften en wensen. 

Verplichte aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen 

Sinds 12 april 2024 werden er opnieuw enkele wijzigingen voorzien in de wetgeving betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen, ook bekend als de WAM. 

De verzekeringsplicht geldt nu ook op privéterrein, behalve wanneer het gaat om voertuigen die niet op de openbare weg mogen. Dit betekent dat de BA-verzekeraar nu ook zal tussenkomen voor schades die zijn opgelopen op privéterrein. 

Voertuigen die niet zijn toegestaan op Belgische wegen, zoals niet-ingeschreven voertuigen (zonder nummerplaat), of voertuigen zonder geldig gelijkvormigheidsattest of homologatie, vallen niet onder deze verzekeringsplicht. 

Het is belangrijk om op te merken dat voertuigen met een vervallen keuringsbewijs nog steeds verzekerd moeten zijn wanneer ze zich op privéterrein bevinden. 

Daarnaast biedt de vernieuwde wet meer duidelijkheid omtrent gemotoriseerde voertuigen zoals elektrische fietsen, e-steps en scootmobiels. De verplichting tot verzekering hangt nu af van de snelheid en het gewicht van deze voertuigen. 

Welke lichte voertuigen zijn vrijgesteld van een verplichte BA-verzekeringen? Het betreft: 

  • lichte voertuigen met een autonome snelheid van maximum 6km/u en maximale massa van 100 kg (inclusief batterij) 
  • lichte voertuigen met een autonome snelheid tussen 7km/u en 25km/u en maximale massa van 25 kg (inclusief batterij) 
  • gemotoriseerde rolstoelen voor personen met een lichamelijke handicap. 

Opgelet: scootmobielen (> 25 kg) dienen een verplichte BA-verzekering te nemen, omdat ze niet uitsluitend bedoeld zijn voor personen met een handicap.  

Heb je vragen over deze wijzigingen of wil je meer inzicht krijgen in hoe ze jouw situatie beïnvloeden? Neem dan contact op met Liberoo Verzekeringen. 

deel dit nieuwsbericht via