Nog een renovatie gepland? Er zijn een aantal interessante premies beschikbaar

27-07-2021
Geschreven door Mark Peeters

In Vlaanderen zijn er verschillende renovatiepremies beschikbaar die je kunnen helpen bij het verbeteren, renoveren of energiezuiniger maken van je woning. Deze premies variëren naargelang de aard van de werken. Slim renoveren betekent twee keer winnen… je bespaart op je energiefactuur en je kan een energiepremie krijgen van de Vlaamse overheid. Hieronder vind je een overzicht van enkele belangrijke premies per regio en wat ze inhouden.

De Mijn VerbouwPremie

Al wie investeert in een bestaande woning, appartement, appartementsgebouw of niet-woongebouw kan premies aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie (dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler) en investeringen in woningkwaliteit (elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie, ramen en deuren). Het aanvraagproces voor de Mijn VerbouwPremie is ontworpen om toegankelijk en gebruiksvriendelijk te zijn, met stapsgewijze begeleiding beschikbaar op de officiële website.

Nog een interessante premie is de burenpremie: door samen te renoveren kan je hiervoor in aanmerking komen.  Als je 9 buren kan overtuigen samen te renoveren levert dit € 400 per woning extra op.

Premies van Fluvius

Heel wat van de vroegere Fluvius premies zijn opgegaa in de Mijn VerbouwPremie. Via Fluvius zijn er echter nog wel een aantal interessante energiepremies die beschikbaar zijn.

De EPC-labelpremie is specifiek gericht op eigenaars van woningen in Vlaanderen die acties ondernemen om de energieprestatie van hun woning aanzienlijk te verbeteren. Deze premie is ontworpen om eigenaars aan te moedigen hun woning energiezuiniger te maken, met als doel een beter EPC-label (Energieprestatiecertificaat) te bereiken en zo de energie-efficiëntie van vastgoed in Vlaanderen te verbeteren.

Het bedrag van de premie hangt af van de verbetering in het EPC-label. Grotere verbeteringen leiden tot hogere premies. Er zijn specifieke bedragen vastgesteld voor het bereiken van bepaalde labels, en deze kunnen variëren afhankelijk van of het om een appartement of een eengezinswoning gaat. Vanaf 1 januari 2025 verhuist de EPC-labelpremie naar Mijn Verbouwpremie. Wil je voor die tijd een aanvraag doen, dan kan dat hier.

Dankzij de introductie van de digitale meter kunnen gezinnen hun verbruik van warmte en elektriciteit op een effectieve manier aanpassen aan hun persoonlijke behoeften. Veel huishoudens maken gebruik van elektrische verwarming, zoals warmtepompen, warmtepompboilers, elektrische boilers, of accumulatieverwarming. Met een sturingssysteem kun je je verbruik van elektriciteit en warmte optimaal regelen, zodat dit zo goed mogelijk overeenkomt met je eigen productie (bijvoorbeeld van zonnepanelen) en/of piekverbruiksmomenten vermijdt. Voor de aanschaf en installatie van zo’n sturingssysteem door je installateur kun je aanspraak maken op een premie. De premie sturing elektrische warmte bedraagt 50% van de factuurbedragen tot max. €400. De premies aanvragen kan je doen op de site van Fluvius.

De totaalrenovatiebonus of BENO-pas

Als je minimum 3 premies aanvraagt (of minstens 2 premies combineert met een ventilatiesysteem) binnen een periode van 5 jaar én aan een aantal  voorwaarden voldoet, dan krijgt je bovenop de afzonderlijke premies nog een extra energiepremie: de Totaalrenovatiebonus.. Deze bonus, beschikbaar voor woningen aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 2006, moedigt aan tot investeringen in energie-efficiëntie binnen een periode van 5 jaar vanaf de datum van de eerste eindfactuur. Belangrijk is dat de eerste investering tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020 moet zijn gedaan. De Totaalrenovatiebonus, die niet meer opgestart kan worden na 30 juni 2022, is niet cumuleerbaar met de EPC-labelpremie. De bonus varieert met het aantal uitgevoerde investeringen, met een hoger bedrag voor een groter aantal maatregelen, en is ook beschikbaar voor appartementen en verhoogd voor beschermde afnemers. Alle aanvragen die in aanmerking komen en zijn ingediend via Mijn VerbouwPremie worden automatisch toegevoegd aan een bestaand totaalrenovatietraject bij Fluvius.

 

deel dit nieuwsbericht via