Ook in 2022 nog verhoogde investeringsaftrek 25%

18-02-2022
Geschreven door Gert Verhesen

Ook in 2022 kunnen ondernemingen, zowel eenmanszaken als kleine vennootschappen, nog een verhoogde investeringsaftrek van 25% toepassen voor bepaalde investeringen die in de onderneming aangekocht worden. Tot voor 12 maart 2020 bedroeg deze gewone investeringsaftrek slechts 8%. Tot 31 december 2022 is deze verhoogd tot 25%.

Wat is investeringsaftrek?

Eenmanszaken of vennootschappen die investeren in nieuwe (im)materiële vaste activa kunnen op deze manier genieten van een extra fiscale aftrek in hun personen- of vennootschapsbelasting. Het bedrag van de aftrek wordt in dit geval bepaald op 25 % van de aanschaffingswaarde van de nieuwe activa.  De investeringsaftrek kan enkel worden afgetrokken indien er voldoende winst is gemaakt in dat bepaald boekjaar. Bij gebrek aan voldoende winst in een bepaald boekjaar, kan de investeringsaftrek éénmaal overgedragen worden naar het volgend boekjaar.

Wie komt in aanmerking?

Zowel de zelfstandigen (eenmanszaken) als de kleine vennootschappen komen in aanmerking voor deze investeringsaftrek. Ook de vrije beroepen komen hiervoor in aanmerking, VZW’s zijn uitgesloten van deze aftrek.

Een kleine vennootschap is een vennootschap die voor het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijdt:

  • jaargemiddeld personeelsbestand van 50 werknemers.
  • jaaromzet excl. btw: €9.000.000
  • balanstotaal: € 4.500.000

Wanneer er meer dan één van de bovenstaande criteria wordt overschreden binnen de vennootschap, heeft dit slechts zijn gevolgen wanneer dit zich in twee opeenvolgende boekjaren voordoet.

Welke investeringen komen in aanmerking?

Het gaat in principe enkel om materiële of immateriële activa die in nieuwe staat zijn verkregen of tot stand gebracht. Deze activa moeten uitsluitend beroepsmatig gebruikt worden en ze moeten ten minste over 3 jaar afschrijfbaar zijn.

Volgende investeringen zijn uitgesloten van de investeringsaftrek:

  • activa de niet uitsluitend voor het beroep worden gebruikt
  • activa die niet afschrijfbaar zijn of die minder dan 3 jaar worden afgeschreven
  • activa die géén rechtstreeks verband houden met de economische activiteit
  • de gebouwen die aangeschaft zijn voor wederverkoop
  • de personenwagens en wagens voor dubbel gebruik evenals de lichte vrachtauto’s (uitzondering zijn de taxidiensten of voertuigen die gebruikt worden in erkende autorijscholen)
  • activa die afgestaan worden aan een derde, dus in dit geval bij verhuur. Een uitzondering hierop is als de gebruiker een natuurlijk persoon is of een vennootschap die het gehuurde goed gebruikt voor de uitoefening van de beroepsactiviteit
  • bijkomende aankoopkosten, indien deze kosten niet samen met de vaste activa worden afgeschreven

Tot einde van dit jaar blijft de gewone investeringsaftrek dus nog interessanter en is deze tijdelijk opgetrokken van 8% naar 25%.  Dus ben je van plan om toekomstige investeringen aan te gaan, probeer het dan zeker nog dit jaar te doen.

Naast de verhoogde gewone investeringsaftrek bestaan er nog andere soorten van investeringsaftrek. Je dossierbeheerder kan je hierover zeker verder adviseren.

deel dit nieuwsbericht via