Optimaliseer jij je sociale bijdragen?

15-03-2022
Geschreven door Regis Vanderhaeghen

Inleiding

Sociale bijdragen zijn een belangrijke maar ook complexe materie en kunnen voor verrassingen zorgen als ze niet worden opgevolgd. Om dit te vermijden worden de sociale bijdragen best tijdens het bijdragejaar al op een zo correct mogelijk geraamde basis betaald. Zo wordt een (hoge) afrekening die (tot 2 jaar) later volgt zoveel mogelijk beperkt.

Hoe zit het nu ook al weer?

De sociale bijdragen van het huidige inkomstenjaar wordt berekend op het geïndexeerd netto belastbaar inkomen van 3 jaar geleden. Startende zelfstandige betalen hun sociale bijdragen op voorlopige minimumdrempels. Hierop betaal je 20,50% + beheerskosten. Echter kan je naar eigen inschatting de berekeningsbasis laten stijgen of zakken afhankelijk wat je verwacht.

Je sociale bijdragen verhogen gaat gemakkelijk. Wil je je sociale bijdragen verlagen, dan moet je motiveren waarom je deze verlaagt. Als achteraf blijkt dat je toch meer netto belastbaar inkomen hebt behaald dan het verlaagde bedrag, dan betaal je 3% verhoging per kwartaal en eenmalig 7% verhoging op 1 januari. Belangrijk dus om goed te optimaliseren!

Inschatting

Je maakt best een inschatting van wat je denkt te verdienen in het huidige inkomstenjaar. Voor bedrijfsleiders is dit doorgaans een niet zo een moeilijke oefening omdat het uit te keren loon de basis is voor de berekening. Voor een eenmanszaak is het wat moeilijker in te schatten omdat de basis voor sociale bijdragen afhangt van het resultaat van het betreffende jaar.

Na de inschatting van het inkomen maak je de vergelijking met wat het sociaal verzekeringsfonds als basis heeft genomen. Vrijblijvend kan je dan de basis verhogen of verlagen.

Voorheen moest je dan rekening houden met drempels, maar deze zijn weggevallen op 01/01/2022. Enkel de  minimumdrempels voor zelfstandigen in hoofdberoep en voor de meewerkende echtgenoten zijn nog van toepassing. Op deze manier kan je de sociale bijdragen zo nauwkeurig mogelijk bepalen.

In de loop van het jaar evalueer je deze berekening best. Als in de loop van het jaar blijkt dat je een beter resultaat hebt, verhoog dan spontaan je sociale bijdragen.

Denk aan alles

Bij het maken van de inschatting, doe je er ook goed aan om te kijken of er regularisaties kunnen zijn over voorbije jaren. De afrekening van de sociale bijdragen komt +/- 2 jaar na het jaar van de behaalde inkomsten als het sociaal verzekeringsfonds de definitieve basis ontvangt van het betreffende jaar. Als je voor dat jaar niet de juiste bijdragen hebt betaald, dan kan je een afrekening verwachten. Het is die afrekening die je bovenop je sociale bijdragen van het huidige jaar betaalt. Deze afrekening kan een impact hebben op je netto belastbaar inkomen van het jaar waarin je de afrekening betaald of ontvangt.

Samengevat

Sociale bijdragen zijn perfect onder controle te houden als je er de nodige aandacht aan besteed. Je kan steeds de bijdragen verhogen of verlagen. Hou ook de afrekeningen in het oog en stel de betalingen zeker niet uit.

deel dit nieuwsbericht via