Optimaliseer sociale bijdragen en voorafbetaligen
De sociale bijdragen
Als zelfstandige betaal je sociale bijdragen, waardoor je ervoor zorgt dat je sociaal beschermd bent. Denk bijvoorbeeld aan pensioen, kinderbijslag, uitkering bij ziekte,… De hoogte van deze bijdrage is gebaseerd op een inschatting van je beroepsinkomsten. De sociale bijdragen die je betaalt, zijn immers voorlopige bijdragen. De berekening van je definitieve sociale bijdrage volgt na twee tot drie jaar.
De kwartaalbijdrage die je als zelfstandige betaalt aan je sociaal verzekeringsfonds is een voorlopige bijdrage die gebaseerd is op een geschat inkomen (voor starters) of het inkomen van 3 jaar geleden. Een jaar later geeft de fiscus het werkelijke beroepsinkomen van jou als zelfstandige door aan het sociaal verzekeringsfonds. Op deze werkelijke beroepsinkomsten zal de definitieve sociale bijdrage worden berekend. Dit leidt tot een teruggave of bijbetaling van je sociale bijdragen.
Gelukkig kan je op die teruggave of bijbetaling anticiperen door je sociale bijdragen tijdig te laten aanpassen. Zo kan het zijn dat jij net een lager of een hoger beroepsinkomen verwacht voor het lopende jaar. Als je weet dat je voorlopige bijdrage van het huidige jaar te hoog is dan kan je als zelfstandige beslissen om bij je sociaal verzekeringsfonds een aanvraag te doen om de sociale bijdragen te verlagen. Het sociaal verzekeringsfonds zal je motivatie dan onderzoeken en je aanvraag al dan niet goedkeuren. De aanvraag moet gegrond zijn en gestaafd kunnen worden met bewijsstukken. Verlaag nooit zomaar je sociale bijdragen; moest immers blijken dat het lopende jaar toch veel beter is dan opgegeven, dan kan je geconfronteerd worden met een fikse regularisatie enkele jaren later.
Het omgekeerde is ook mogelijk. Zo kan je als zelfstandige je voorlopige bijdragen laten verhogen als je weet dat je voorlopige bijdrage voor het huidige jaar te laag is. Als je hier als zelfstandige een foutieve schatting maakt, zal het sociaal verzekeringsfonds bij de regularisatie en dus de vaststelling van de definitieve sociale bijdragen het teveel betaalde terugstorten. Een verhoging van de sociale bijdragen heeft fiscaal interessante gevolgen. De betaalde sociale bijdragen zijn immers een 100 % aftrekbare beroepskost.
Sociale bijdragen betaal je best tijdig en moet ten laatste op de laatste dag van elk kwartaal op de rekening van je sociaal verzekeringsfonds staan. Je betaalt dus best:
- op 25/3 je bijdrage voor het 1e kwartaal
- op 25/6 je bijdrage voor het 2e kwartaal
- op 25/9 je bijdrage voor het 3e kwartaal
- op 25/12 je bijdrage voor het 4e kwartaal
Laattijdig betalen heeft verschillende nadelen:
- je betaalt stevige boetes, 3% op onbetaalde bijdragen per begonnen kwartaal en nog eens een eenmalige verhoging van 7% als je op 31/12 nog niet betaald hebt.
- de sociale bijdragen kan je aftrekken van je bruto inkomen, bij laattijdige betaling kan dat niet
- als je een VAPZ hebt, kan je ook je premie in mindering brengen op je brutoloon, bij laattijdige betaling kan dat niet
Het is nuttig om regelmatig met je dossierbeheerder een afspraak in te plannen zodat je de optimalisatie van je sociale bijdragen onder controle kan houden.
Voorafbetalingen
De inkomstenbelasting van zelfstandigen en vennootschappen wordt niet op voorhand afgehouden omdat je nooit weet hoeveel winst je gaat draaien het lopende jaar en dus ook de belasting hierop niet vaststaat. Hierdoor is er een mogelijkheid tot voorafbetaling van die eindbelasting.
Deze voorafbetaling is eigenlijk een voorschot dat je betaalt op de definitieve eindbelasting. Als zelfstandige ben je niet verplicht een voorafbetaling te doen. Maar als je niks of te weinig vooraf betaalt wordt je daar wel voor afgestraft. Als zelfstandige kan je rekenen op een vermeerdering van 2,25 %, als vennootschap zelfs op een vermeerdering van 6,75 %. Hierdoor zal de uiteindelijk verschuldigde belasting dus hoger zijn.
Als je tijdig en voldoende voorafbetaalt, krijg je een voordeelpercentage. De voordeelpercentages om een vermindering te bekomen verschillen naargelang het kwartaal waarin je voorafbetaalt.
De uiterste data voor voorafbetalingen zijn vastgesteld per kwartaal op 10 april, 10 juli, 10 oktober en 20 december. Als je te veel voorafbetaalt, krijg je dus het teveel betaalde overschot terug en krijg je op het teveel betaalde bedrag ook een belastingvermindering. Voor vennootschappen geldt deze regel echter niet.
Als je voor het eerst een zelfstandige activiteit begint in hoofdberoep, dan ben je voor drie jaar vrijgesteld van voorafbetalingen. De fiscus past dan gedurende drie jaar geen belastingvermeerdering toe.
Bespreek zeker met je liberoo dossierbeheerder hoe je richting het eindejaar je voorafbetalingen kan optimaliseren.