Over elektrische wagens en laadpalen

19-04-2022
Geschreven door Mark Peeters

Elektrische wagens

Als je van plan bent in 2022 een nieuwe wagen aan te schaffen is het fiscaal interessant te kiezen voor een elektrische wagen. Elektrische wagens zijn namelijk 100 % fiscaal aftrekbaar. Kies je voor een diesel of benzineauto dan zijn alle kosten voor de gehele levensduur slechts aftrekbaar volgens de gramformule.

Een bijkomstig voordeel is het significante lagere voordeel alle aard tegenover een diesel of benzineauto. Zo is het voordeel alle aard voor elektrische wagens slechts hoger dan €1.400 als de cataloguswaarde van de wagen hoger is dan €40.833. In het Vlaams gewest zijn elektrische auto’s ook nog is vrijgesteld van de verkeersbelasting en de belasting inverkeerstelling. Voor Brussel en Wallonië ligt dit anders, daar moet de bestuurder €61,50 belasting inverkeerstelling betalen en het minimumtarief van €85,27 verkeersbelasting.

Wat betreft de aftrek van de btw is er echter geen verschil tussen een elektrische, diesel, of benzineauto. Daar geldt dat de vennootschap de btw maximaal mag aftrekken voor 50%.

Wat met de laadpalen?

Laadpalen voor elektrische wagens en de kosten daarvan zijn eveneens voor minstens 100% fiscaal aftrekbaar. Als de laadpaal publiek toegankelijk is kunnen de afschrijvingen met betrekking tot een laadpaal voor elektrische wagens zelfs voor 200% in aftrek worden genomen. Dat geldt voor laadpalen aangekocht in de periode 1 september 2021 tot 31 december 2022. Als de laadpaal wordt aangekocht in de periode van 1 januari 2023 tot 31 augustus 2024 bedraagt de aftrek 150%. Om van de verhoogde aftrek te genieten moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • de laadpaal moet nieuw zijn aangekocht
  • de laadpaal moet worden afgeschreven over minstens 5 jaar
  • de gegevens van de laadpaal moeten overgemaakt worden aan de FOD Financiën
  • de laadpaal moet digitaal gekoppeld kunnen worden met een beheerssysteem
  • er wordt afgezien van de investeringsaftrek voor elektrische laadinfrastructuur voor koolstofemissievrije vrachtwagens

Van belang is nog te vermelden dat de verhoogde aftrek van 200 en 150% gecombineerd kan worden met de gewone eenmalige investeringsaftrek van 25% voor investeringen gedaan tot 31 december 2022. De investeringen na deze datum zullen nog altijd kunnen genieten van de investeringsaftrek van 8%.

Tot slot geven we nog mee dat naar aanleiding van de stijgende energieprijzen de federale regering besloten heeft om het btw tarief van 6% te hanteren voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Die maatregel is ingegaan op 1 april 2022 en zal nog lopen tot en met 31 december 2023. De regel geldt voor (nieuwbouw)woningen, jonger dan 10 jaar en hoofdzakelijk gebruikt als privéwoning.

 

 

deel dit nieuwsbericht via