Pensioenvorming : denk vandaag aan morgen

10-10-2017

Steeds meer mensen zijn onzeker over de hoogte van hun wettelijk pensioen en de lage intrestvoet op hun spaargelden. Dromen van een pensioen zonder geldzorgen? Moeilijk maar met een planning kan je een evenwicht vinden tussen je financiële mogelijkheden en je persoonlijke wensen. (1)

Om te starten gaan we berekenen hoeveel onze levensstandaard op dit moment is. Via www.budgetplanner.be kan je op een eenvoudige manier zien hoe groot je uitgaven zijn en hoeveel inkomen je nu hebt. Ons wettelijk pensioen zal niet volstaan om deze levensstandaard te behouden. Momenteel ontvangt men gemiddeld ongeveer 60% van het laatste nettoloon of in een voorbeeld: iemand die € 1500 netto/maand heeft, zal ongeveer € 900 krijgen.

In deze berekening moet je ook rekening houden met het gewaarborgd minimumpensioen. Na een loopbaan van 30 jaar heb je recht op een wettelijk minimumpensioen. Het minimumpensioen voor een alleenstaande bedraagt momenteel (2021)  €1.236,55, terwijl een gezinspensioen €1.545,20 bedraagt. Het bedrag dat je ontvangt hangt af van de lengte van je loopbaan of het aantal jaren dat je gewerkt hebt.

Als j snel wil rekenen hoeveel spaargeld je nodig zal hebben om het tekort aan koopkracht te compenseren, vermenigvuldig je het gewenste extra pensioen per maand met 400 (bv € 500/maand *400 = € 200.000). Indien je enkel van de rente wil leven zal je € 300.000 nodig hebben, als je van je kapitaal wil leven kan je met € 100.000 zo’n 20 jaar verder.

Krijg je dit bedrag niet gespaard, dan kan je eventueel knippen in je maandelijkse uitgaven om toch ruimte te voorzien.

Huidige toestand van je pensioenvorming?

Mypension.be is het online pensioenportaal van de overheid. Daar vind je de gegevens over je wettelijke pensioenrechten. Je vindt hier gepersonaliseerde informatie over alle aanvullende pensioenplannen die op uw naam geregistreerd staan. De gegevens die je ziet, geven altijd de situatie op 1 januari weer. In de loop van 2017 krijg je via de site een raming van het wettelijk pensioen. Later zou je het effect op het pensioen van een loopbaankeuze kunnen zien.

Hoe toegang verkrijgen? Surf naar www.mypension.be en hou je identiteitskaart bij de hand. Volg de aanmeldingsprocedure en je kan daarna direct in het luik “aanvullend pensioen” raadplegen hoeveel aanvullend pensioen is opgebouwd.

Hoe gaan we het extra benodigd kapitaal opbouwen tegen pensionering?

Naar gelang je situatie, statuut of persoonlijke wensen zijn er verschillende oplossingen voorhanden zoals bepaalde fiscaal aftrekbare spaarpotjes, het volgen van een vermogensplan of via een spaarplan per maand. Deze mogelijkheden worden summier besproken volgende maand in het tweede deel.

Bovenstaande procedure kan je samen met je dossierbeheerder doorlopen en indien gewenst kan er nog onafhankelijk advies worden gegeven over hoe je het extra kapitaal kan opbouwen. Zie ht als een persoonlijke pensioen check-up.

Bronnen: je pensioen goed geregeld(1), www.mypension.be, KBC

deel dit nieuwsbericht via
Denken aan later