Premies voor totaalrenovaties in 2022

19-04-2022
Geschreven door Mark Peeters

Slim renoveren betekent twee keer winnen. Je bespaart immers op je energiefactuur en je kan een energiepremie (ruggensteuntje) van de Vlaamse overheid krijgen.

Renovatiepremies & energiepremies

De complexiteit van de renovatiepremie (20 tot 30% premie op het factuurbedrag met een maximum tot € 10.000) leidde de afgelopen jaren tot onduidelijkheid en verwarring. In 2022 zijn er enkele aanpassingen gebeurd en zal vanaf 1/7/2022 de renovatiepremie samensmelten met de energiepremies van Fluvius tot “Mijn verbouwpremie”. Benoveren, dat is beter renoveren. Netwerkbeheerder Fluvius kent sinds enige tijd, in opdracht van de Vlaamse regering, premies toe voor energiebesparende investeringen in bestaande woningen. Wil je meer weten over de beschikbare premies? Surf dan zeker even naar de website van Fluvius. De aanvraag moet ingediend zijn ten laatste 12 maanden na de facturatiedatum. Daarnaast kan je door goede buurtwerking samen renoveren en in aanmerking komen voor de burenpremie.

Totaalrenovatiepremies

De Beno–pass is het elektronisch dossier, waarin alle energiebesparende werken worden bijgehouden die je in je woning hebt uitgevoerd. Deze Beno-pass wordt automatisch aangemaakt.
De eerste bonus krijg je nadat je minstens 3 verschillende totaalrenovaties hebt uitgevoerd, binnen een periode van vijf jaar volgens vooropgestelde voorwaarden. De startdatum is de einddatum van je eerste investering op je Beno-pass. Eindfacturen van voor 1/1/2017 komen niet in aanmerking. Alle investeringen waarvoor je een premie hebt ontvangen van Fluvius komen in aanmerking. De investeringen omvatten dakisolatie, vloerisolatie, beglazing, zonneboiler, warmtesysteem en isolatie van het ventilatiesysteem.

Hou er rekening mee dat je na de 5de investering je een (nieuw) EPC moet voorleggen om de bonussen voor een eventuele 5e, 6e of 7e investering.

EPC – labelpremie tot € 5000

Vanaf 2021 komen alle wooneigenaars in aanmerking voor de nieuwe EPC- labelpremie. Je moet binnen de 5 jaar via EPC kunnen aantonen dat je een woning met een slechte energieprestatie veel zuiniger hebt gemaakt. Je kan een premie bekomen van €2.500 tot €5.000. Deze premies is niet combineerbaar met de totaalrenovatiepremie.

Andere interessante premies

  • Nieuwe eigenaars zullen vanaf 1 januari 2021 een renovatiekrediet (bij de bank) of energielening+ (bij het lokale energiehuis) tot €60.000 kunnen afsluiten, met een maximale looptijd van 20 jaar. Wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk van verbetert, kan bovenop de hypothecaire lening voor de aankoop van het pand ook een renteloze lening tot 60.000 euro afsluiten voor de renovatie ervan. Ook sloop- en heropbouw komen in aanmerking. Het renovatiekrediet is renteloos aangezien de interesten automatisch één keer per jaar worden terugbetaald. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.
  • Wie een bestaande woning koopt en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert, betaalt sinds 1 juni 2018 lagere registratiekosten (5% in plaats van 6%). Deze korting vóór de start van de werken geeft u meer kapitaalkracht om te investeren in een energiezuinige woning. Spreek er uw notaris over aan, zodat hij of zij dat opneemt in uw notariële akte. Bij aankoop van een woning vanaf 2021 kan de combinatie van sloop en heropbouw ook in aanmerking komen voor het verlaagde tarief van 5%.
  • Soms is een woning er zo slecht aan toe dat het interessanter is te kiezen voor afbraak en vervanging. Dan is nieuwbouw een betere optie is dan renoveren. De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie is verlengd tot eind 2022. Voor aanvragen van omgevingsvergunningen in 2021 en 2022 bedraagt de sloop- en heropbouwpremie €10.000.
  • Ben je van plan een thuisbatterij te plaatsen dan kan je daarvoor in 2022 een premie aanvragen. Deze bedraagt maximaal €1725. Meer info kan je hier vinden.
  • Vanaf 1 april dit jaar daalt het btw-tarief voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen van 21% naar 6% voor alle woningen. Tot nog toe was dit enkel geldig voor woningen ouder dan tien jaar.

Duurzaam leven begint bij de gezinswoning. Er zijn momenteel heel wat mogelijkheden beschikbaar om de investering draaglijker te maken. Je kan de verschillende opties zeker even overlopen met je dossierbeheerder.

deel dit nieuwsbericht via