Privégebruik van tablets en smartphones

09-01-2018
Geschreven door admin

In enkele jaren tijd zijn tablets en smartphones uitgegroeid tot werkinstrumenten. Zodra een werkgever een tablet, een smartphone of ander IT-materiaal ter beschikking stelt van zijn werknemers die dat materiaal ook voor privédoeleinden mogen gebruiken, is er op fiscaal vlak echter sprake van een belastbaar voordeel van alle aard (VAA). Dit voordeel wordt forfaitair geraamd. Sinds 1 januari 2018 zijn verschillende forfaits verlaagd.

Voor de fiscale behandeling van het privégebruik van IT-materiaal dat kosteloos ter beschikking wordt gesteld van de werknemer, wordt het voordeel van alle aard forfaitair bepaald op:

  • 72 euro per jaar (of 6 euro per maand) voor een vaste of mobiele pc[2];
  • 36 euro per jaar (of 3 euro per maand) voor een tablet of een mobiele telefoon[3];
  • 60 euro per jaar (of 5 euro per maand) voor de internetaansluiting, ongeacht of het een vaste of mobiele aansluiting is en ongeacht het aantal toestellen dat gebruik kan maken van die internetaansluiting;
  • 48 euro per jaar (of 4 euro per maand) voor een vast of mobiel telefoonabonnement.

Gebruik je een combinatie van deze? Dan moet je de verschillende bedragen opgetellen.

Bijvoorbeeld: bij de terbeschikkingstelling van een vaste pc (72 euro) en een vaste internetaansluiting thuis (60 euro) bedraagt het forfaitair bedrag van het VAA 132 euro per jaar. Voor een smartphone (all-in forfait) – toestel (36 euro), abonnement (48 euro) en aansluiting (60 euro) – bedraagt het VAA 144 euro per jaar.

Een parallelle sociale behandeling

Op deze voordelen betalen werknemers standaard ook RSZ-bijdragen. De RSZ en personenbelasting worden sinds 2018 berekend op hetzelfde bedrag.

Heb je vragen? onze collega’s van loon- en personeelsbeheer helpen je graag verder.

________________________________________
[1] Koninklijk besluit van 2 november 2017, Belgisch Staatsblad van 13 november 2017.
[2] Per ter beschikking gesteld toestel.
[3] Idem.
[4] Het voordeel wordt verrekend per aansluiting.

deel dit nieuwsbericht via
Privégebruik van tablets en smartphones