Schoolstage? Ja! Hou wel rekening met onderstaande info.

24-10-2022
Geschreven door Kris Van der Hoeven

Het academiejaar is net gestart en zoals elk jaar willen veel stagiairs beroepservaring opdoen in hun studiegebied. Sommige hogescholen en universiteiten nemen een stageperiode in hun leerplan op. Dus waarom zou je een van deze stagiairs niet aanwerven in jouw bedrijf? 

 

Schoolstage 

Dit is een verplichte stage die deel uitmaakt van de opleiding op school. In dat geval moet je een driepartijenovereenkomst sluiten met de student en de school of universiteit. De modaliteiten van de stage worden door de instelling vastgesteld (duur, werkrooster, taken van de stagiair, voorwaarden voor beëindiging van de stage). 

De stage is onbezoldigd, maar je kan de kosten die de stagiair in het kader van de stage maakt (verplaatsingskosten, maaltijden, enz.) terugbetalen. Als je een kostenvergoeding toekent is deze vrijgesteld van lasten, uiteraard op voorwaarde dat de overeenkomst die je met jouw stagiair hebt gesloten een opleidingsovereenkomst is en geen ‘verkapte’ arbeidsovereenkomst. 

Omdat het om een onbezoldigde stage gaat, hoef je geen loonfiche op te stellen of een multifunctionele aangifte te doen bij de RSZ (DmfA). De onderwijsinstelling moet een Dimona ‘STG’ uitvoeren. Dit is een verrijkte aangifte die aanvullende informatie bevat over de arbeidsongevallenverzekering. Deze verzekering moet door de onderwijsinstelling worden afgesloten. 

Tot slot moet je ook aansluiten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW) als je dat nog niet hebt gedaan. 

Je kan met al je vragen terecht bij onze collega’s van liberoo Loon- en Personeelsbeheer. 

 

Bron Securex. 

deel dit nieuwsbericht via