Spelregels bij een fiscale controle

05-03-2024
Geschreven door Gert Verhesen

In België worden de fiscale controles uitgevoerd door de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD Financiën). Hiervoor zijn verschillende spelregels en procedures die van toepassing.

De belastingdienst moet een schriftelijke kennisgeving sturen waarin gemeld wordt dat een controle zal plaatsvinden. Meestal bevat deze kennisgeving ook de reden en het doel van de controle. Je bent verplicht als belastingplichtige om samen te werken met de controleurs en alle vereiste documentatie te verstrekken. Dit omvat de volledige boekhouding, facturen, offertes en andere relevante stukken. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot sancties zoals bijvoorbeeld het opleggen van een dwangsom via de rechter.

Ook de controleurs zijn gebonden aan regels. Zo mogen ze de informatie niet voor andere doeleinden gebruiken dan die, welke verband houden met de belastingcontrole. De belastingdienst moet de controle binnen een redelijke termijn uitvoeren. Dit betekent dat de controle niet onnodig lang mag duren.

Toegang tot de woning of bedrijfsruimte

In België hebben controleurs recht op toegang tot de bedrijfsruimten van de belastingplichtige. Het weigeren van toegang kan leiden tot boetes en heeft vaak ook juridische consequenties.

De controleurs mogen zich echter géén toegang verschaffen tot particuliere woningen of bewoonde lokalen zonder voorafgaande toestemming van de belastingplichtige. Enkel via een machtiging van de politierechter mogen de ambtenaren overgaan tot de visitatie van de particuliere woningen of bewoonde lokalen. Maar ook dan blijft de toestemming van de belastingplichtige noodzakelijk. Op elk moment kan de toestemming ingetrokken worden.

Bescherming belastingplichtige

Er bestaat ook een Fiscale Bemiddelingsdienst die als doel heeft minnelijke schikkingen te bekomen bij betwistingen tussen belastingplichtige en FOD Financiën. Ze is echter niet bevoegd om beslissingen te nemen, maar kan wel tussenkomen als bemiddelaar. Tevens kan de Fiscale Bemiddelingsdienst enkel tussenkomen in de bezwaarprocedure en bij vorderingen. Zo kan ze niet tussenkomen in de taxatieprocedure bij een controle of in een gerechtelijke procedure.

Wij raden steeds aan onmiddellijk contact op te nemen met je liberoo dossierbeheerder of adviseur bij de aankondiging van een controle.

deel dit nieuwsbericht via