Studenten zullen tot 650 uren per jaar kunnen werken

26-03-2025
Geschreven door Kris Van der Hoeven

Sinds 1 januari 2025 is het quotum van uren voor studentenarbeid verlaagd naar 475 uren. In 2023 en 2024 bedroeg het quotum 600 uren. Niettemin werd de eerste wetgevende handeling van de Arizona-regering in eerste lezing goedgekeurd door de commissie Sociale Zaken van de Kamer. Als gevolg daarvan zullen studenten 650 uren per jaar kunnen werken.

Daarnaast zou een ander wetsvoorstel het vrijgestelde inkomen voor studenten verhogen van € 1.500 naar € 3.000.

Wat is het doel van het maximum van 650 uren per jaar?

Als werkgever kun je vanaf 2025 het voordelige RSZ-tarief genieten wanneer je student maximaal 650 uren per kalenderjaar werkt.
De verlaagde bijdragen bedragen nog steeds 8,13 %, waarvan:

  • 5,42 % ten laste van de werkgever (plus 0,01% voor het Asbestfonds) en
  • 2,71 % ten laste van de student

Dit jaar kun je dus dezelfde student tegen een verlaagd tarief in dienst nemen voor 650 uren. Dit komt neer op 50 uren meer per jaar ten opzichte van 2023 en 2024.

Wat zijn de andere voorwaarden om het verlaagde tarief te genieten?

Naast de naleving van het jaarlijkse maximumaantal uren, moet nog aan drie andere voorwaarden voldaan worden om in aanmerking te komen voor het verlaagd RSZ-tarief:

  • Er moet een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor studenten worden gesloten (voor een periode van maximaal 12 ononderbroken maanden)
  • De studentenarbeid moet worden verricht tijdens de perioden van niet-verplichte aanwezigheid bij de lessen
  • Voor de tewerkstelling van de student moet een Dimona STU-aangifte (per kwartaal) worden ingediend en dit ten laatste op de dag waarop de student het werk aanvat. Als de Dimona te laat wordt ingediend, worden de gewerkte uren geacht buiten het contingent te vallen en worden de gewone socialezekerheidsbijdragen erop ingehouden.

Hoe controleer je het aantal dagen dat de student al heeft gewerkt?

Als werkgever kun je via de applicatie Student@work het aantal resterende dagen voor het kalenderjaar verifiëren. Op die manier hoef je niet te wachten tot je de Dimona-aangifte doet om te weten of het maximumaantal toegelaten uren overschreden is. Je kunt je student ook vragen om je een attest te bezorgen waarmee je zijn saldo aan uren kent. Dit attest bevat een toegangscode tot de applicatie, die je een overzicht geeft van de meest recente situatie van de student wat betreft het aantal gewerkte uren.

Verhoging van het vrijstellingsplafond voor inkomsten uit studentenarbeid

Om ten laste van hun ouders te blijven, mogen studenten een bepaald nettobedrag aan bestaansmiddelen niet overschrijden. Het exacte bedrag is afhankelijk van de gezinssituatie van de student. Een eerste schijf van 1.500 euro (niet geïndexeerd) is echter niet inbegrepen in het plafond van netto bestaansmiddelen.

Een wetsvoorstel wil het vrijstellingsplafond voor inkomsten uit studentenarbeid verhogen van 1.500 euro naar 3.000 euro, waardoor bij de berekening van de netto bestaansmiddelen geen rekening wordt gehouden met de personen ten laste.

Wanneer treden de nieuwe regels in werking?

Het wetsvoorstel over het maximumaantal uren dat studenten mogen werken trad met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2025. Dit betekent dat studenten de 650 uren kunnen werken gespreid over het hele jaar. In het wetsvoorstel over de verhoging van het vrijstellingsplafond van inkomsten uit studentenarbeid wordt geen datum van inwerkingtreding vermeld.

Wat doet liberoo Loon- en Personeelsbeheer voor jou?

Heb je hierover nog vragen? Wil je een student aanwerven? Aarzel dan niet om ons te contacteren op hr@liberoo.be of 03/641.83.00.
Bron Securex. 

deel dit nieuwsbericht via