Van eenmanszaak naar vennootschap
De keuze om over te stappen van een eenmanszaak naar een vennootschap hangt af van verschillende factoren, zoals de groei en behoeften van je onderneming, toenemend risico, aansprakelijkheid en de belastingdruk.
Aansprakelijkheid
Een belangrijke reden om voor een vennootschap te kiezen, is de beperking van je aansprakelijkheid. In een eenmanszaak ben je persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden en verplichtingen. Kies je bijvoorbeeld voor een bv, dan is de aansprakelijkheid meestal beperkt tot het geïnvesteerde kapitaal, waardoor je persoonlijke bezittingen beter beschermd zijn.
In andere vennootschapsvormen, zoals een gewone commanditaire vennootschap of een vof, blijf je persoonlijk aansprakelijk. Naarmate je onderneming groeit en je grotere risico’s moet nemen, kan het daarom interessanter worden om te kiezen voor een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.
Fiscale overwegingen
Een andere reden om over te stappen naar een vennootschap is de belastingdruk. In een eenmanszaak kan de belasting op je winst oplopen tot wel 50 %. In een vennootschap betaal je maximaal 25 % vennootschapsbelasting, en vaak zelfs maar 20 %. Vanaf een bepaald winstniveau kan het dus financieel voordeliger zijn om een vennootschap op te richten. Omdat elke situatie anders is, raden we aan om dit goed door te spreken met je dossierbeheerder.
Uitbreiding of overdracht
Er zijn ook andere redenen om voor een vennootschap te kiezen. Ben je van plan om je bedrijf uit te breiden of externe financiering aan te trekken? Via een vennootschap kun je makkelijker extra investeerders of kapitaal aantrekken.
Als je wilt samenwerken met derden biedt een vennootschap de juridische en financiële structuur om de samenwerking te formaliseren en de verdeling van de winst vast te leggen. Heb je plannen om je bedrijf in de toekomst over te dragen aan iemand anders? Een vennootschap is doorgaans makkelijker overdraagbaar dan een eenmanszaak, omdat aandelen overdragen eenvoudiger is dan een volledig bedrijf overdragen.
Bovendien kan een vennootschap voordeliger zijn bij erfopvolging.
Nadelen van een vennootschap
Er zijn ook nadelen verbonden aan een vennootschap. Je krijgt te maken met extra administratieve, juridische en boekhoudkundige verplichtingen en moet een dubbele boekhouding voeren, wat leidt tot hogere kosten in vergelijking met een eenmanszaak.
Er is geen simpel antwoord op de vraag wanneer je het beste kunt overstappen naar een vennootschap. Bespreek daarom alle voor- en nadelen grondig met je dossierbeheerder om een weloverwogen beslissing te nemen.