Nieuwe regels rond BTW en transportdienst bij uitvoer

15-03-2022
Geschreven door Steven Duyck

Vanaf 01/04/2022 kan voor transportdiensten verricht in onderaanneming bij uitvoer geen gebruik gemaakt worden van de btw-vrijstelling. Vervoerdiensten verricht in functie van uitvoer zijn enkel vrijgesteld wanneer ze gedaan worden voor de afzender of de ontvanger van de goederen. Dit is een gevolg van een arrest van het Europees Hof van Justitie.

Vroeger kon voor het transport bij uitvoer de btw-vrijstelling toegepast worden voor diensten tussen transportbedrijf en uitvoerder van goederen, maar ook voor eerdere diensten met andere onderaannemers. Ook andere diensten die samenhangen met vervoer, zoals laden, lossen, wegen, meten en dergelijke zijn vrijgesteld van btw. Deze vrijstelling geldt tot 31/03/2022.

Regeling vanaf 1 april 2022

De vrijstelling voor vervoerdiensten die rechtstreeks verband houden met de uitvoer van goederen zal slechts van toepassing zijn in de relatie tussen de hoofdtransporteur en de uiteindelijke afnemer van de uit te voeren goederen.

Andere diensten, zoals hierboven gespecifieerd, zijn nog steeds vrijgesteld  tussen hoofdaannemer (dienstverrichter) en onderaannemer. Dit onder voorwaarde dat deze diensten duidelijk opgenomen worden in de maatstaf van heffing bij invoer en duidelijk vermeld worden op de factuur. Zij zullen vanaf 1 april 2022 niet langer de btw-vrijstelling kunnen toepassen.

Een voorbeeldje

Een Belgische belastingplichtige onderneming A verkoopt goederen aan klant B, die in de VS gevestigd is. Hiervoor schakelt het Belgisch bedrijf transportbedrijf X in. Transportbedrijf T doet voor het vervoer vervolgens een beroep op transportbedrijf Y. X en Y zijn beiden in België gevestigde belastingplichtige transportondernemingen. De concrete gevolgen:

  • De vervoersdienst die hoofdtransporteur X levert aan eindafnemer A blijft vrijgesteld van btw.
  • De vervoersdienst tussen onderaannemer Y en hoofdtransporteur X is onderworpen aan 21% btw.
  • De diensten voor het laden, lossen of wegen van de goederen tussen onderaannemer Y en hoofdtransporteur X zijn vrijgesteld van btw indien deze apart worden aangerekend op de factuur.

Heb je vragen? Neem dan zeker contact op met je liberoo dossierbeheerder.

deel dit nieuwsbericht via