Wanneer je sociale bijdragen betalen?

17-11-2022
Geschreven door Kris Van der Hoeven

Wanneer moet je je sociale bijdragen betalen? Wat zijn de gevolgen indien je te laat betaalt? En hoe worden de bedragen opgevraagd?

De sociale bijdragen zijn trimestrieel en ondeelbaar, zelfs als je je zelfstandige activiteit niet gedurende het volledige kwartaal uitgeoefend hebt. Je moet de bijdragen op het eind van elk kwartaal waarop ze betrekking hebben, betalen. Een bijdrage werd tijdig betaald wanneer het bedrag ervan op de rekening van het sociaal verzekeringsfonds staat, uiterlijk op de laatste dag van het kwartaal.

In de praktijk raden wij aan te betalen vóór de 20ste van de maand in de laatste maand van het kwartaal.

Wat als je je sociale bijdragen niet betaalt?

Door niet of te laat te betalen breng je je rechten in gevaar en zal het sociaal secretariaat maatregelen moeten treffen om de onbetaalde bijdragen te vorderen. Hou rekening met verhogingen en gerechtskosten.

Welke bijkomende kosten?

Als je je sociale bijdragen op het einde van het kwartaal niet betaald hebt, zal je sociaal verzekeringsfonds een laattijdigheidsinterest van 3% toepassen op vervaldag van ieder kwartaal. Heb je op het einde van het kalenderjaar niet alle bijdragen betaald die je voor het eerst gevorderd werden in de loop van ditzelfde jaar, dan zal je sociaal verzekeringsfonds op 1 januari van het daaropvolgende jaar, een bijkomende verhoging van 7% op de onbetaalde bedragen toepassen.
Belangrijk is dus om alle sociale bijdragen van dit jaar aan de sociale verzekeringskas te betalen voor 20/12/2022.

 

Bron : Securex.

deel dit nieuwsbericht via