Wat kan je doen aan je stijgende energiefactuur?

15-03-2022
Geschreven door Mark Peeters

In dit artikel overlopen we enkele tips om te besparen op de energiefactuur en bekijken we enkele investeringsmogelijkheden om je energievraag te beperken en/of efficiënt in te vullen. Bekijk zeker ook je energiecontract en de mogelijkheden van de groene lening.

Investeringen die je energievraag verminderen

Kleine en efficiënte investeringen

  • Isoleer je cv-leidingen, de investering betaalt zich vaak al binnen het jaar terug en je kan er perfect zelf mee aan de slag gaan. Je bespaart zo ongeveer €150/jaar.
  • Plaats radiatorfolie om te voorkomen dat warmte verloren gaat via de buitenmuren. Je kan zo tussen de €50 – €100/jaar besparen.
  • Met een waterbesparende douchekop kan je net zo genieten van je douche, maar verbruik je tot 20 procent minder water en energie dan met een standaard douchekop. Ruil je je regendouche in voor een spaardouchekop, kan dat oplopen tot 60 procent! Reken op een besparing per persoon van gemiddeld €60.
  • Een slimme thermostaat verzamelt informatie rond jouw verbruik en voorspelt wanneer er verwarmd moet worden. Geen slimme thermostaat? Check dan zeker de instellingen van je gewone thermostaat. Je kan al snel zo’n €200/ jaar besparen door op de juiste momenten te verwarmen.
  • Door gloeilampen te vervangen door ledlampen bespaar je al gauw zo’n €15/lamp/jaar.
  • Zijn je huishoudtoestellen aan vervanging toe? Hou dan zeker het energielabel A in het oog. Hoe meer +-tekens, hoe energiezuiniger een toestel is.

Isolatie

Hoe meer je isoleert, hoe minder energie je verliest. Vooral de eerste centimeters tellen.

  • Voor dakisolatie bedraagt de kostprijs €20 – €100/m² en bedraagt de terugverdientijd van je investering zo een 5-10 jaar. Ook zijn er premies mogelijk.
  • Spouwmuurisolatie kost €20 – €30/m² en de terugverdientijd varieert tussen 3 en 5 jaar en ook hier zijn er premies mogelijk.
  • Ook je kruipruimte isoleren kan interessant zijn – niet enkel als energiebesparende maatregel, maar ook tegen vochtbestrijding. De kostprijs bedraagt tussen €20 en €23/m² en de terugverdientijd ligt ergens tussen 7 en 10 jaar. Ook hiervoor bestaan er energiepremies.
  • Muurisolatie kost ongeveer €40 – €150/m² en kan zorgen voor een besparing rond €350 jaar.
  • Voor hoogrenderend glas betaal je ongeveer €80/m². De terugverdientijd bedraagt 4-8 jaar er in Vlaanderen kan je onder andere ook genieten van de Mijn VerbouwPremie.

Investeringen en renovatiepremies

Energie wordt meer en meer lokaal geproduceerd. Denk maar aan zonnepanelen of een eigen windturbine. Ook energie overdag opslagen om ze ’s avonds te gebruiken is de toekomst. Voor elk van onderstaande investeringen zijn renovatiepremies en/of subsidies mogelijk.

  • De prijs voor zonnepanelen is in 2024 ongeveer € 6.400 voor een gemiddeld gezin. Deze prijs is voor een volledige installatie, inclusief omvormer.  Een gemiddeld gezin bespaart ongeveer €580 per jaar en de terugverdientijd bedraagt 5 jaar. Ook na de afschaffing van de terugdraaiende teller blijven ze rendabel.  Er zijn premies voor zonnepanelen beschikbaar.
  • Voor een thuisbatterij betaal je gemiddeld tussen €4.000 en €10.000, de terugverdientijd komt op 10 – 14 jaar, omdat het zelfverbruik van de zonnepanelen van 30% naar 75% gaat. Je kan zo’n €500 – €900/jaar besparen.
  • Een warmtepomp kost je tussen €8.000 en €30.000. De terugverdienperiode ligt tussen de 7 en 15 jaar en je kan ongeveer € 830/jaar
  • De zonneboiler warmt je water op met behulp van zonne-energie. De kostprijs bedraagt gemiddeld tussen €4.000 en €6.000 euro en kan een gemiddeld gezin een energiebesparing opleveren van €180/jaar. De terugbetaaltijd bedraagt 8-20 jaar.

Meer weten over de premies? Ontdek hier de premies voor particulieren en bedrijven. Hoe je de Mijn Verbouwpremie kan aanvragen ontdek je hier.

Nazicht energiecontract

Voor zowel de variabele contracten als de aflopende vaste contracten is het vergelijken van energieleveranciers de boodschap. Dit kan je doen op de site energievergelijker. Kortingen worden meestal enkel gegeven als je een nieuwe klant wordt.  Daarom kan een jaarlijkse vergelijking nuttig zijn.

Groene lening aangaan bij je bank

De groene lening is een krediet om op milieuvriendelijke basis isolerende en/of energiebesparende investeringen te kunnen uitvoeren, meestal aan een voordelige rentevoet.

Kleine maatregelen om je verbruik te verminderen

(cijfers CREG en Fluvius)

  • Investeer in een droogrek en beperk het gebruik van de droogkast, je bespaart al snel zo’n € 90/jaar.
  • Zet de verwarming één graadje minder of zet ze één uur vroeger af en bespaar zo om en bij de €200/ jaar.
  • Vermijd stille energievreters, denk maar aan een gsm-lader of waterkoker in het stopcontact laten steken of aan de slaapstand van je televisie en computer. Deze simpele wijzigingen kunnen je tot € 75/jaar
  • Douche wat minder lang en bespaar zo tot € 10 per jaar per persoon.
  • Hou het deksel op je kookpot, doe de deuren toe, doe het licht uit als je de kamer uitgaat, gebruik het eco-programma van je wasmachine, sluit ’s avonds de gordijnen of rolluiken, …

De energietransitie is goed voor het klimaat, je portefeuille en je gezondheid. Ieder gezin kan naar zijn vermogen en behoeften een energieplan opstellen.

Kort samengevat

Stap 1: om energiezuinig te leven is isoleren de basis.  Stap 2: efficiënt verwarmen bijvoorbeeld met een hoogrendementsketel. Stap 3: duurzame energie (her)gebruiken. De groene lening, en premies en subsidies van de overheid zijn hulpmiddelen om dit energieplan te verwezenlijken.

Mocht je nog vragen hebben kan je steeds terecht bij je liberoo dossierbeheerder.

deel dit nieuwsbericht via