Wat moet de zelfstandige doen bij ziekte of ongeval?

25-02-2019

Als zelfstandige laat je jezelf
niet snel thuisblijven of opnemen in het ziekenhuis want de zaak moet blijven
draaien.

Maar word je ernstig ziek of krijg je een ongeluk  waardoor je jouw werk niet meer kan uitvoeren dan ben je arbeidsongeschikt. Dit mag dan niet je financiële doodsteek betekenen. Je beschermen is de boodschap.  Wat moet je doen en waar moet je rekening mee houden?

Ziekenfonds

Bij aanvang van de ziekte vraag je een vervangingsinkomen aan bij je ziekenfonds.  Je kan een formulier downloaden “verklaring van arbeidsongeschiktheid” en dit door de behandelende arts laten ondertekenen.  Best zeker ook per post opsturen (poststempel) voor de datumbepaling.  Als zelfstandige heb je recht op een uitkering vanaf de eerste dag, maar je moet wel minimum 8 dagen arbeidsongeschikt blijven. Deze 8 dagen beginnen te tllen op het moment dat je arts het getuigschrift ondertekent.

De sociale bijdragen moeten reeds betaald zijn alvorens men de uitkering ontvangt. De vergoeding is afhankelijk van de gezinstoestand en het inkomen van de partner.

  • Met gezinslast  € 62,08 / dag
  • Alleenstaanden € 49,68 / dag
  • Samenwonende € 38,10 dag

Sociaal verzekeringsfonds

Als je jouw beroepsactiviteit volledig stopzet moet je geen sociale bijdragen meer betalen, maar behoud je toch alle sociale rechten. Hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden:

  • Je arbeidsongeschiktheid is erkend door je
    ziekenfonds.
  • Je bent minstens één kwartaal zelfstandige
    geweest
  • Je hebt je zelfstandigheid stopgezet.

Opgepast: voor heel jouw loopbaan zijn er hiervoor maar 4 kwartalen beschikbaar.

Gewaarborgd inkomen bij verzekeringsinstelling

Het nut van een polis gewaarborgd inkomen spruit voort uit de beperkte tussenkomst van het ziekenfonds.  Neem dit even als voorbeeld: een uitkering voor arbeidsongeschiktheid bedraagt netto ongeveer €1.000 tegenover een netto loon van een zaakvoerder van bijvoorbeeld € 2.400 per maand. Om de levensstandaard tijdens de arbeidsongeschiktheid op peil te houden kan de zelfstandige best dit bedrag aanvullen via het afsluiten van een polis gewaarborgd inkomen (kan ook via IPT of VAPZ).

Ook hier moet men bij aanvraag uitkering “nog” een andere verklaring van arbeidsongeschiktheid bezorgen aan deze verzekeringsinstelling in combinatie met de arbeidsongeschiktheidsverklaring van jouw ziekenfonds.

Hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering garandeert de terugbetaling van het remgeld, zodat ziekenhuiskosten betaalbaar blijven. Deze verzekeringsinstellingen werken met een app en een QR-code waar je dan al jouw aangiftes kan inscannen en doorsturen.

Besluit

Het is een absolute must voor iedere zelfstandige om stil te
staan bij de gevolgen van een zware ziekte en hier tijdig maatregelen rond te
treffen.  Indien je bij een aanvraag van
arbeidsongeschiktheid problemen hebt kan je altijd terecht bij de sociale
dienst van het ziekenhuis.  Bij vragen
over dit artikel kan je steeds terecht bij jouw dossierbeheerder.

deel dit nieuwsbericht via
Wat moet de zelfstandige doen bij ziekte of ongeval?