Weldra gedaan met werkmails beantwoorden buiten de werkuren?
Werknemers krijgen binnenkort officieel het recht om offline te zijn tijdens alle periodes buiten hun werkuren: het weekend, ’s avonds, tijdens hun vakantie, …. Dat moet zorgen voor een meer evenwichtige werk-privébalans. Maar wat betekent dat voor jou als werkgever?
Stel je minstens twintig werknemers tewerk? Lees dan zeker verder, want onderstaande regels gelden voor jou.
Wat verandert er ten opzichte van de huidige situatie?
Alle werknemers hebben in principe het recht om hun mailbox, Skype, Teams, Slack, smartphone, … volledig te negeren en uit te schakelen buiten de werkuren.
Huidige situatie
De reglementering inzake het recht op deconnectie is momenteel niet afdwingbaar. Er moet regelmatig overleg gepland worden met het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk telkens de personeelsvertegenwoordigers hierom vragen. De akkoorden die hieruit voortvloeien kunnen opgenomen worden in het arbeidsreglement of een cao kan worden gesloten.
Situatie na de invoering van de arbeidsdeal
In ondernemingen met twintig of meer werknemers zullen er binnenkort concrete afspraken moeten gemaakt worden rond het recht van de werknemers om onbereikbaar te zijn buiten hun arbeidstijd.
Hoe voer je dit recht in?
De wet legt geen spelregels vast rond het recht op deconnectie, maar vraagt aan jou om hierover de nodige afspraken te maken tegen 1 januari 2023. In een nieuwsbericht van 25 november 2022 laat de FOD WASO echter weten dat deze termijn praktisch met drie maanden wordt verlengd. Je moet dus deze afspraken maken vóór 1 april 2023.
Volgens een in de wet vastgelegd minimumkader kan je dit recht op twee manieren invoeren:
- via een ondernemings-cao in overleg met de vakbonden
- in het arbeidsreglement
De tekst moet minstens de volgende aspecten van jouw engagement als werkgever bevatten:
- de praktische modaliteiten om dit recht uit te oefenen
- de richtlijnen voor een dusdanig gebruik van de digitale hulpmiddelen zodat de rusttijden, het verlof en het privéleven gewaarborgd blijven
- vorming- en sensibiliseringsacties voor werknemers en leidinggevenden, rond een verstandig gebruik van digitale hulpmiddelen en de risico’s van een overmatige connectie
Als er een cao binnen jouw paritair comité of binnen de Nationale Arbeidsraad wordt ondertekend, dan geldt die cao en vervalt jouw verplichting om iets uit te werken op ondernemingsniveau.
Vragen hierover? Contacteer liberoo loon- en personeelsbeheer.
Bron : Securex.