Hoe werkt een balans?

terug naar het overzicht

Een balans is een overzicht van al de bezittingen, schulden en het eigen vermogen van een onderneming op een bepaald moment in de tijd. Een balans geeft een goed beeld van hoe de onderneming er op dat moment voor staat en of je een positief of negatief eigen vermogen hebt.

Een balans bestaat uit twee onderdelen, activa en passiva.

De activa (of de debetzijde van de balans) zijn al de bezittingen van de onderneming. Er zijn twee soorten activa:

  • vaste activa: dit zijn bezittingen die voor langer dan een jaar aan je onderneming verbonden zijn. Voorbeelden zijn machines, wagens, kantoren, …
  • vlottende activa zijn bezittingen die je binnen een jaar kan omzetten in euro’s. Je voorraad, je banksaldo of openstaande facturen bij debiteuren.

De passiva (of creditzijde van de balans) zijn alle schulden -ook wel vreemd vermogen genoemd- en het eigen vermogen. Het eigen vermogen heb je zelf in de onderneming gestoken: winsten, verliezen, reserves, … Het is eigenlijk de schuld die de onderneming heeft aan de ondernemer.

De balans is een momentopname, want elke keer je iets aanschaft of verkoopt wijzigt hij. Een balans moet altijd in evenwicht zijn: actief en passief moeten steeds op hetzelfde bedrag uitkomen.

laatst toegevoegd

handige tools

Zelf aan de slag? Dat kan!

Simpele berekeningstools en databases kunnen onze doorwinterde experts natuurlijk niet vervangen, maar gewoon snel iets opzoeken? Daarvoor hebben we een aantal tools opgelijst, speciaal voor jou.