Wanneer is een kost aftrekbaar?
terug naar het overzichtEr zijn drie voorwaarden waar je aan moet voldoen.
- De beroepskosten moeten betaald of gedragen zijn in het jaar dat je ze in aftrek wil nemen.
De beroepskosten zijn aftrekbaar als ze tijdens het belastbare jaar:
-
- betaald zijn, ook al hebben ze betrekking op latere boekjaren
- of gedragen zijn, dat wil zeggen dat je ze kunt toewijzen aan het boekjaar waarop ze werkelijk betrekking hebben
- Een uitzondering op deze regel vormen beroepskosten die aan de volgende twee voorwaarden voldoen:
- de kosten zijn een zekere en vaststaande schuld. Dat is het geval wanneer er op het einde van het boekjaar zekerheid bestaat over het voorwerp en bedrag van de schuld
- de schuld is geboekt om fiscaal aftrekbaar te zijn
- De beroepskosten moeten gemaakt zijn met het oog op het verkrijgen of behouden van winsten.
Dus enkel als:
-
- je uitgaven het verkrijgen of behouden van beroepsinkomsten tot doel hebben
- je uitgaven een noodzakelijk oorzakelijk verband hebben met de uitoefening van je beroepsactiviteit. Uitgaven kunnen dus alleen als aftrekbare beroepskosten worden beschouwd als ze inherent zijn aan de uitoefening van je beroep of het nastreven van het werkelijke maatschappelijke doel van je vennootschap
- Je moet de beroepskost kunnen verantwoorden.
Je moet het bedrag, de echtheid en het beroepskarakter van je kosten verantwoorden met bewijsstukken. Denk daarbij aan facturen, ontvangstbewijzen, enz. Als een schriftelijk bewijs niet mogelijk is, kun je ook gebruikmaken van gemeenrechtelijke bewijsmiddelen. Maar dat mag alleen als je de fiscus ervan kunt overtuigen dat de bewijsstukken vernietigd, gestolen of verloren zijn, of dat het te moeilijk is om de bewijsstukken op te vragen of te verkrijgen.
Veel beroepskosten zijn voor het volledig bedrag aftrekbaar van de belastbare winst. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Enkele belangrijke: restaurantkosten (69%), eindejaarsgeschenken (50%), bloemen (50%), representatiekosten (50%), autokosten (40%-100% in functie van CO² uitstoot), niet-specifieke beroeps kledij (0%).
Sommige zaken gebruik je zowel privé als beroepsmatig. Denk maar aan je wagen. Hiervan mag je een deel inbrengen als beroepskost. Bespreek met je dossierbeheerder wat een correcte verdeelsleutel is voor jou onderneming en activiteit.
Heb je weinig beroepskosten? Bespreek dan ook zeker de optie van forfaitaire beroepskosten.
laatst toegevoegd
handige tools
Zelf aan de slag? Dat kan!
Simpele berekeningstools en databases kunnen onze doorwinterde experts natuurlijk niet vervangen, maar gewoon snel iets opzoeken? Daarvoor hebben we een aantal tools opgelijst, speciaal voor jou.