Wat moet ik doen als mijn onderneming collectief sluit?
terug naar het overzichtDe vakantiedata kunnen bepaald worden:
-
- door het paritair comité waarvan de werkgever afhangt, uiterlijk op 31 december van het jaar dat aan het vakantiejaar voorafgaat
- bij gebreke daarvan, door de ondernemingsraad
- bij gebreke daarvan, door de werkgever en de vakbondsafvaardiging
- bij gebreke daarvan, door de werkgever en alle werknemers
- bij gebreke van collectief akkoord tussen de werkgever en de werknemers, via een individueel akkoord
Voor de werkgever zijn er bijgevolg twee opties mogelijk: de collectieve sluiting van de onderneming of de individuele vakantie.
COLLECTIEVE SLUITING
Nadat een akkoord over de data van de collectieve sluiting bereikt is, moet de werkgever deze data in zijn arbeidsreglement opnemen.
De eerste keer dat de werkgever een collectieve sluiting of een verplichte periode waarbinnen de vakantie opgenomen moet worden in de onderneming invoert, moet hij de wettelijk vastgelegde procedure tot wijziging van het arbeidsreglement respecteren (bijlage opmaken en gedurende 15 dagen een register van opmerkingen uithangen in de zaak en nadien bezorgen aan Toezicht Sociale Wetten).
Elke volgende keer volstaat het dat de werkgever een bericht met vermelding van de nieuwe data van collectieve sluiting uithangt. Daarnaast is hij verplicht om een kopie van dit bericht te bezorgen aan elk van zijn werknemers en aan het Toezicht op de sociale wetten.
De reglementering omtrent jaarlijkse vakantie vermeldt geen uiterste datum om deze collectieve sluiting in de onderneming vast te leggen.
Ons advies: om praktische redenen raden wij aan om dit vóór 15 december van elk jaar te doen. Vanaf 1 januari kunnen werknemers immers hun vakantie op basis van hun prestaties van het voorgaande jaar opnemen.
UITZONDERING BOUWSECTOR:
Het stelsel van de collectieve sluiting voor jaarlijkse vakantie is van toepassing in de bouwsector. De periode van collectieve sluiting wordt niet via sectorale collectieve arbeidsovereenkomst maar via regionale akkoorden vastgesteld. Over de bouwvakantie worden sinds jaren op regionaal gebied – en niet bij cao – akkoorden afgesloten. Het gaat dus om aanbevelingen van werkgevers- en werknemersorganisaties die de bedrijven kunnen overnemen en die voor de bedrijven pas juridische waarde krijgen door overname ervan in het arbeidsreglement.
Deze akkoorden moeten in het arbeidsreglement van iedere onderneming opgenomen worden. De data die via regionaal akkoord zijn vastgesteld kan afhankelijk van de behoeften van de onderneming gewijzigd worden (met uitzondering van de inhaalrustdagen!).
De werkgever moet volgende doen:
- hij duidt in zijn arbeidsreglement de binnen zijn onderneming gekozen data aan, bij voorkeur vóór 15 december van het vakantiedienstjaar.
- de werkgever moet het akkoord van de Ondernemingsraad (of niet beschikbaar is van de vakbondsafvaardiging of van de werknemers) verkrijgen.
- Hij deelt de data vastgesteld op het niveau van de onderneming schriftelijk aan de sociale inspectie mee
Als de werkgever de procedure niet gevolgd heeft en zijn mensen worden tijdens een periode van collectieve sluiting tewerkgesteld, dan wordt tegen hem geen enkele sanctie voorzien.
De arbeiders zijn niet verplicht te aanvaarden tijdens deze periode te werken. Hun afwezigheid op het werk tijdens deze periode kan niet als een ongerechtvaardigde afwezigheid beschouwd worden.
Als de arbeiders aanvaarden tijdens deze periode te werken, betekent dit nog niet dat de werkgever vrijgesteld is van de verplichting ze hun wettelijk verlof te laten opnemen, met eerbiediging van de wetgeving op de jaarlijkse vakantie.
laatst toegevoegd
handige tools
Zelf aan de slag? Dat kan!
Simpele berekeningstools en databases kunnen onze doorwinterde experts natuurlijk niet vervangen, maar gewoon snel iets opzoeken? Daarvoor hebben we een aantal tools opgelijst, speciaal voor jou.