Coaching: een win-win voor werknemer en werkgever

25-11-2021
Geschreven door Heidi Ruts

In de eerdere artikels met betrekking tot stress en burn-out, gaven we een aantal tips om het stressniveau van je werknemers onder controle te houden en zo een burn-out te voorkomen.

 

Vandaag staan we even stil bij een aanvullend mechanisme dat burn-out kan voorkomen of re-integratie na langdurige ziekte kan vergemakkelijken, namelijk het coaching traject.

 

Coaching hoeft niet enkel ingezet te worden om absenteïsme te vermijden. Het is dus naast de ontwikkeling van werknemers perfect inzetbaar tijdens tal van veranderingsmomenten in de werkomgeving.

 

Wat is coaching?

Coaching is een vorm van begeleiding die er op gericht is om de gecoachte aan te zetten tot zelfinzicht, persoonlijke groei en het bereiken van doelen.

 

Coaching mag je niet verwarren met therapie of counseling, er wordt geen advies gegeven, de actie en de inzichten komen van de gecoachte. De coach ondersteunt het proces tot verandering en ontwikkeling door het stellen van juiste vragen en door het geven van opdrachten.

 

Wanneer kan coaching een toegevoegde waarde zijn voor mijn werknemers?

Op verschillende momenten tijdens de loopbaan van je werknemer kan een coaching traject een interessant instrument zijn:

 

  • bij re-integratie na langdurige ziekte of ongeval
  • als onderdeel van een onthaalbeleid bij integratie van nieuwe werknemers
  • wanneer stress de bovenhand neemt
  • in geval van een disbalans, bijvoorbeeld de werk-privé balans
  • bij veranderingen in het bedrijf, in het team, in de functie van de werknemer
  • als ondersteuning van de verdere ontwikkeling en ontplooiing van je medewerkers en leidinggevenden
  • om te komen tot een vlottere communicatie en motivatie
  • om meer inzicht te krijgen in eigen competenties en belemmeringen

 

Welk voordeel heeft coaching voor mijn bedrijf?

Gelukkige werknemers zijn productieve werknemers. Werknemers die uitvallen omdat ze te veel stress ervaren, of zich niet goed voelen, kost het bedrijf tijd en geld. Investeren in een coaching traject wil zeggen investeren in de persoonlijke en professionele groei, wat de groei van het bedrijf ten goede komt.

 

Wil je meer informatie over coaching, neem dan zeker contact op met Heidi Ruts, HR Advisor bij liberoo Loon- en personeelsbeheer.

 

deel dit nieuwsbericht via
Coaching en burnout