Een gebouw als dividend uitkeren

04-08-2022
Geschreven door Thijs Leenaerts

Heb je een onroerend goed in je vennootschap zitten en zou je dit graag naar je privévermogen overhevelen? Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren, bijvoorbeeld door het te kopen van je vennootschap. Je kan echter ook het onroerend goed uitkeren als dividend? In dit artikel lichten we toe wat hierbij komt kijken.

Op een dividend is in principe roerende voorheffing verschuldigd. Het standaardtarief bedraagt 30%. Als je in het verleden voldoende liquidatiereserve aangelegd hebt, bedraagt het tarief nog maar 5%. Belangrijk hierbij is dat de liquidatiereserve minstens 5 jaar geleden werd aangelegd. Ook als er voldaan is aan de VVPR-bis voorwaarden, zijn er verlaagde tarieven mogelijk.

Testen

Heb je een besloten vennootschap (BV) dan moet het bestuur een netto-actief- en liquiditeitstest uitvoeren. De netto-actieftest maakt een inschatting van de solvabiliteit van je vennootschap. Het bestuur zal testen of de dividenduitkering er niet voor zal zorgen dat het netto-actief van de vennootschap negatief wordt of zou dalen onder het onbeschikbaar eigen vermogen. Je mag geen dividend uitkeren als je niet voldoet aan deze criteria.  De liquiditeitstest wordt uitgevoerd door het bestuursorgaan van de vennootschap en evalueert of de vennootschap na de dividenduitkering in staat zal blijven om haar schulden te betalen over een periode van minstens 12 maanden na de uitkering. Hiervoor moet men rekening houden met redelijkerwijs te verwachten ontwikkelingen. Heb je een naamloze vennootschap (NV) dan moet enkel de netto-actief test uitgevoerd worden.

Deze principes gelden voor zowel dividenden in geld als in natura. Bij de uitkering van een gebouw als dividend komen er echter nog een aantal andere zaken bij kijken.

De verkoopwaarde en fiscale gevolgen

Het is belangrijk dat de verkoopwaarde van het gebouw bepaald wordt op het moment dat de algemene vergadering van de vennootschap beslist om het gebouw uit te keren als dividend, ook al vindt de werkelijke overdracht pas later plaats.

Die verkoopwaarde vormt de basis waarop het bedrag van de roerende voorheffing wordt berekend.

Bij een dividend in geld zal de vennootschap de roerende voorheffing inhouden en zal je als aandeelhouder het netto dividend storten. Omdat dat bij een dividend in natura niet kan, zal je als aandeelhouder de verschuldigde roerende voorheffing moeten betalen aan de vennootschap, die ze vervolgens doorstort aan de fiscus. Als je ervoor zou kiezen om de roerende voorheffing door de vennootschap te laten betalen, dan moet de verkoopwaarde gebruteerd worden en vormt de verschuldigde roerende voorheffing een verworpen uitgave voor de vennootschap.

Normaal gezien zal de verkoopwaarde hoger zijn dan de boekwaarde van het gebouw, op deze meerwaarde moet je vennootschapsbelasting betalen.

Daarnaast moet je ook registratierechten betalen, in Vlaanderen is dat het verkooprecht van 12%. Er zijn andere constructies mogelijk zoals bijvoorbeeld het verdeelrecht.

Tot slot is het mogelijk dat er ook een herziening moet gebeuren op de voorheen afgetrokken BTW.

Het overdragen van een onroerend goed is een complexe materie die geval per geval bekeken moet worden. Het is dan ook altijd aan te bevelen je te laten bijstaan door een van onze experts. Heb je vragen? Neem dan zeker contact op met je liberoo dossierbeheerder.

deel dit nieuwsbericht via