Geniet nog even van de verhoogde investeringsaftrek

15-09-2022
Geschreven door Ellen Jelders

Wat is de investeringsaftrek?

De investeringsaftrek is in het leven geroepen om kmo’s aan te moedigen om productieve investeringen te doen in hun onderneming. Het is een fiscaal voordeel waarbij je een percentage van je investeringskosten mag aftrekken van je belastbare winst. Het verlaagt dus het bedrag waarop je belastingen moet betalen.

Wie kan er gebruik van maken?

Zowel eenmanszaken, vrije beroepen als kleine en grote vennootschappen die winsten ontvangen uit een industriële, commerciële of landbouwactiviteit komen in aanmerking. Vzw’s kunnen geen gebruik maken van de investeringsaftrek.

Een kleine vennootschap is een vennootschap die voor het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijdt:

  • jaargemiddeld personeelsbestand van 50 werknemers.
  • jaaromzet excl. btw: €9.000.000
  • balanstotaal: € 4.500.000

Wanneer er meer dan één van de bovenstaande criteria wordt overschreden binnen de vennootschap, heeft dit slechts zijn gevolgen wanneer dit zich in twee opeenvolgende boekjaren voordoet.

Welke investeringen?

Het gaat in principe enkel om materiële of immateriële activa die in nieuwe staat zijn verkregen of tot stand gebracht. Deze activa mogen uitsluitend beroepsmatig gebruikt worden en moeten ten minste over 3 jaar afschrijfbaar zijn. Een aantal investeringen zijn uitgesloten.

Hoeveel bedraagt de investeringsaftrek?

Het bedrag van de aftrek wordt bepaald als een percentage van de investering. Tot voor 12 maart 2020 bedroeg de investeringsaftrek 8%. Met de Corona-wet III werd deze verhoogd naar 25%. Deze tijdelijke maatregel loopt echter af op 31/12/2022. Denk je erover na nog investeringen te doen? Dan doe je er goed aan dit dus dit jaar nog te bekijken en zo te genieten van de verhoogde aftrek.

Wil je weten of jouw investering in aanmerking komt? Spreek erover met je liberoo dossierbeheerder.

deel dit nieuwsbericht via