Kunnen overuren fiscaal vriendelijk zijn?

12-09-2024
Geschreven door Mark Peeters

 Door de strikte regelgeving in België mag je personeel enkel in specifieke situaties overuren presteren. Voorbeelden van buitengewone vermeerdering van werk kunnen zijn:  

  • onvoorziene omstandigheden 
  • om het hoofd te bieden aan een (dreigend) ongeval 
  • het moeten uitvoeren van dringende arbeid aan machines of materiaal (overmacht) 

Daarnaast zijn vrijwillige overuren toegestaan zonder dat bovenstaande omstandigheden zich voordoen, mits je een schriftelijk akkoord hebt met je werknemer. Deze schriftelijke overeenkomst is zes maanden geldig en kan daarna worden verlengd in overleg met je werknemer. 

Hieronder vind je meer details over de verschillende soorten overuren en hun fiscale voordelen. 

Overuren uitbetalen of opnemen  

Als algemene regel geldt dat overuren op een later tijdstip moeten worden opgenomen als inhaalrust. Vrijwillige overuren kunnen in principe niet worden gecompenseerd met inhaalrust; deze worden altijd uitbetaald. Indien de overuren op een zon- of feestdag gepresteerd zijn, is inhaalrust wél verplicht. 

Relance overuren 

Om de relance te stimuleren, kwamen de sociale partners overeen in het Ipa akkoord 2023-2024 om bovenvermelde vrijwillige overuren uit te breiden naar alle sectoren.  Vanaf juli 2023 tot juni 2025 is het weer mogelijk om 120 relance-uren per jaar te presteren. 

Deze overuren zijn fiscaal vriendelijk: 

  • Op sociaal vlak wordt de bezoldiging voor deze 120 uren uitgesloten van het loonbegrip, waardoor er geen sociale bijdragen op worden berekend. 
  • Fiscaal gezien zijn deze uren vrijgesteld van inkomstenbelasting en bedrijfsvoorheffing, waardoor de bruto bezoldiging gelijk is aan de netto bezoldiging. 

 Fiscaal voordeel voor 180 overuren met overloon verlengd

Een bepaald aantal overuren die gepresteerd worden met overwerktoeslag, bieden zowel voor werkgevers als werknemers een fiscaal voordeel: 

  • Voor de werkgever: gedeeltelijke vrijstelling van het doorstorten van bedrijfsvoorheffing. 
  • Voor de werknemer: vermindering van bedrijfsvoorheffing. 

Deze voordelen gelden in principe voor maximaal 130 overuren per jaar, maar het IPA-akkoord verhoogde dit aantal tot 180 uren voor de periode juli 2023 tot juni 2025. De horecasector heeft zelfs een verhoogd quotum van 360 overuren. 

Combinatie van beiden systemen 

Het is mogelijk om beide overurenvoordelen te combineren, tot een maximum van 300 overuren: 

  • Voor de werknemer: overuren zijn fiscaal aantrekkelijk door de combinatie van overwerktoeslag en de gunstige fiscale behandeling. 
  • Voor de werkgever: relance-uren zijn voordeliger omdat het voordeel van de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing niet opweegt tegen de kost van de overwerktoeslag. 

Besluit 

Overuren kunnen in bepaalde situaties fiscaalvriendelijk zijn, zowel voor werknemers als werkgevers. Of het nu gaat om relance-overuren of overuren met toeslag, er zijn tal van mogelijkheden om te profiteren van de gunstige fiscale behandeling. 

Heb je nog vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact op met je liberoo dossierbeheerder voor meer informatie en advies op maat. 

deel dit nieuwsbericht via