Nieuwe berekening van de 80%-grens bij een IPT
Wat is een IPT?
Als zelfstandige is het zinvol je wettelijk pensioen aan te vullen. Ben je een zelfstandig bedrijfsleider met een vennootschap, dan kan je daarvoor een IPT of Individuele Pensioentoezegging afsluiten. Dé ideale aanvulling op het wettelijk en het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ).
Bovendien zijn de premies van je IPT volledig fiscaal aftrekbaar in je vennootschapsbelasting.
Belangrijk is dat je wel rekening moet houden met de 80%-regel: je wettelijk en aanvullend pensioen mogen samen niet hoger zijn dan 80% van je normale brutoloon van het laatste jaar.
Waarover gaat het?
De 80%-grens bepaalt het maximaal extra-wettelijke pensioenkapitaal dat een vennootschap via de storting van fiscaal aftrekbare premies in een IPT-verzekering kan opbouwen. Bij de bepaling van dit maximaal pensioenkapitaal dient het geraamde wettelijke pensioen in mindering te worden gebracht. Deze raming is dan ook een parameter binnen de 80%-formule.
De berekeningsmethode van deze parameter werd recent grondig aangepast.
Wat verandert er precies en wat is de aanleiding?
Voor bedrijfsleiders met zelfstandig statuut is een berekeningsregel vastgelegd die bepaalt dat het wettelijk pensioen forfaitair geraamd mag worden op 25% van de brutojaarbezoldiging. Er is wel een minimum- en een maximumplafond vastgelegd. De manier van berekenen werd tot recentelijk ook ieder jaar herbevestigd.
April dit jaar is er echter een nieuwe berekeningsmethode vastgelegd.
In het kort samengevat (en op basis van de actuele inhoud van de circulaire), gaat het om een proportionele berekeningsmethode waarbij er een onderscheid wordt gemaakt in functie van:
- wanneer de loopbaanjaren werden gepresteerd (vóór of vanaf 2021), en
- het sociaal statuut waarin de loopbaanjaren werden gepresteerd:
- Voor de loopbaanjaren gepresteerd als zelfstandige vóór 2021 mag het wettelijk pensioen nog steeds geraamd worden op 25% van het bruto jaarloon van 2020. Let wel op, vanaf nu moet je steeds het bruto jaarloon van 2020 nemen, dus ook voor toekomstige berekeningen.
- Voor de loopbaanjaren gepresteerd als zelfstandig (bedrijfsleider) vanaf 2021, én de loopbaanjaren gepresteerd vóór 2021 als werknemer, moet het wettelijk pensioen geraamd worden op 50% van de brutojaarbezoldiging van het jaar waarin de 80%-grens wordt berekend. Net zoals dit vandaag reeds het geval is voor de werknemers.
Waarom deze wijziging?
De concrete aanleiding voor deze fiscale aanpassing is een wijziging in de pensioenwetgeving. Zo werd bepaalt dat tegen 2025 het wettelijk pensioen van een zelfstandige op hetzelfde niveau moet staan als dat van een werknemer. Deze wijziging zal er op termijn voor zorgen dat de pensioenen van werknemers en zelfstandigen nog meer naar elkaar toe groeien. Het herbekijken van de IPT draagt hier mee aan bij.
Toepassingsgebied en impact
De nieuwe berekeningsmethode zal niet in alle gevallen een overschrijding van de 80%-grens tot gevolg zal hebben. Dit hangt immers af van in welke mate je IPT geoptimaliseerd was. Heb je vragen over een IPT of de 80% regel, dan staan je we graag bij. Je kan ons contacteren via mail op verzekeringsadvies@liberoo.be
(Bron: P&V verzekeringen : Vivium)