Ben jij als aannemer of onderaannemer al in orde met je 10 jarige aansprakelijkheid?

13-03-2018

Naast architecten zijn vanaf 01/07/18 ook aannemers of onderaannemers verplicht om voor elke werf een dekking voor de 10 jarige aansprakelijkheid te hebben.

Dit is – in lijn met de wetgeving voor architecten – een enigszins beperkte dekking die je verplicht bent te bieden aan jouw klanten:

  • Cfr. Art 1792 en 2270 van het Burgerlijk wetboek, concreet wil dit zeggen dat je 10 jaar aansprakelijkheid hebt voor schade die de soliditeit en stabiliteit in gevaar zou kunnen brengen. Ook waterinsijpeling valt hier onder, aangezien dit de stabiliteit van het gebouw op langere termijn in gevaar zou kunnen brengen. Lichte verborgen gebreken vallen niet onder de wet (dus problemen zoals akoestiek, mosvorming, verkleuring gevel, scheuren door zetting materialen, barstvorming, blaasvorming vloeren, condensatie, … zijn niet van tel)
  • Deze wetgeving geldt enkel voor woningbouw en appartementen (dus niet voor ziekenhuizen, scholen, industrie,…)
  • Indien de werf een lagere waarde heeft dan 500.000 EUR moet je de waarde van de werf verzekeren, indien de werf een hogere waarde heeft is het in principe ook voldoende om voor 500.000 EUR te verzekeren. Wij raden echter wel aan dit goed te bespreken met uw verzekeringsagent.

En wat met de polis Burgerlijke Aansprakelijkheid Onderneming?

  • De polis 10 jarige aansprakelijkheid verzekert het eigen werk.
  • De BA Onderneming polis verzekert enkel de gevolgen van het eigen werk aan de goederen van derden.

Voor meer informatie betreffende de 10 jarige aansprakelijkheid, neem zeker even vrijblijvend contact op met een van onze verzekeringsagenten.

deel dit nieuwsbericht via
Ben jij als aannemer of onderaannemer al in orde met je 10 jarige aansprakelijkheid?